A hybrid-stress nonuniform Timoshenko beam finite element
Hibrit gerilim değişken kesitli Timoshenko kirişi sonlu elemanı
  1. Tez No: 177482
  2. Yazar: UMUT DEMİRHİSAR
  3. Danışmanlar: PROF. SÜHA ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Eleman Metodu, hibrit gerilim, Timoshenko kirisi, burkulma, titresim, Finite Elemet Method, hybrid-stress, Timoshenko beam, buckling, vibration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezde değisken kesitli Timoshenko kirisi için hibrit-gerilim sonlu elemanı gelistirilmistir. Eleman direngenlik matrisi sadece gerilim alanı varsayımı yapılarak elde edilmistir. Eleman sınırları basitçe eleman düğüm noktaları ile örtüstüğü için yer değistirme varsayımı yapmaya gerek yoktur. Geometrik ve kütle direngenlik matrisleri kirisin herhangi bir kesitinden çıkarılan denge ve deformasyon kinematik denklemeleri kullanılarak elde edilmistir. Bu metodun uygulanması, geometrik ve kütle direngenlik matrislerini elde ederken yer değistirme varsayımı yapma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Elemanın her düğüm noktasında altı serbestlik derecesi vardır. Eksenel, bükme ve burulma etkileri dikkate alınırken burulma ve bozulma burkulma etkileri ihmal edilmistir. Kesme etkilerinden kaynaklanan bozulmalar ise göz önüne alınmıstır. Gelistirilen eleman kullanılarak bazı örnek problemler çözülmüs ve sonuçlar literatürden ve yaygın sonlu eleman çözücülerinden (MSC/NASTRAN® gibi) elde edilen sonuçlarla karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a hybrid-stress finite element is developed for nonuniform Timoshenko beams. The element stiffness matrix is obtained by assuming a stress field only. Since element boundaries are simply the element nodes, a displacement assumption is not necessary. Geometric and mass stiffness matrices are obtained via equilibrium and kinematics of deformation equations which are derived in the beam arbitrary cross-section. Utilizing this method eliminates the displacement assumption for the geometric and mass stiffness matrices. The element has six degrees of freedom at each node. Axial, flexural and torsional effects are considered. The torsional and distortional warping effects are omitted. Deformations due to shear is also taken into account. Finally, some sample problems are solved with the element and results are compared with the solutions in the literature and commercial finite element programs (i.e. MSC/NASTRAN®).