Örgütsel meşruiyet krizi ve meşruiyetin yeniden yapılandırılması: Çoklu vaka incelemesine dayalı bir araştırma
Organizational legitimacy crisis and restructuring of the legitimacy: A research based on multiple case studies
- Tez No: 616846
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Meşruiyet, Örgütsel Meşruiyet, Meşruiyet Krizi, Vaka Analizi, Taklit, Tağşiş, MAXQDA, Legitimacy, Organizational Legitimacy, Legitimacy Crisis, Case Study, Counterfeit, Adulteration, MAXQDA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu araştırmanın amacı, örgütsel meşruiyet krizi olarak tanımlanan durumlarda işletmelerin krizi nasıl algıladıklarını, hangi tepkileri verdiklerini ve kriz sonrasında meşruiyeti onarma veya yeniden kazanma amacıyla hangi strateji, taktik ve araçları kullandıklarını vaka incelemesi aracılığıyla analiz ederek ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, 2015-2018 yılları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık (yeni adıyla Tarım ve Orman) Bakanlığı tarafından ürünlerinde taklit veya tağşiş yaptığı ifşa edilen Ankara, Konya ve Kayseri'de yer alan toplam 33 işletme ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Yazılı ve görsel medya araçlarında yer alan ilgili dokümanlar ile desteklenen mülakat verileri, MAXQDA nitel analiz programı aracılığıyla kodlanarak analize tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda; işletmelerin örgütsel meşruiyetlerini yeniden yapılandırma kapsamında en çok gerekçelendirme, normalleştirme, suçlama, varoluşsal (ontolojik), otoriteleştirme, kötüleme, kimlik inşa etme, ayırma (disassociation) ve yaygınlaştırma strateji ve taktiklerini, bu strateji ve taktikleri uygulamada ise kurumsal web sayfalarını araç olarak tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ilgili işletmelerin örgütsel meşruiyet krizi karşısında sessizlik, önemsememe, vakit kazanma, isim değiştirme ve küçülme gibi kendilerine özgü strateji ve taktiklere de başvurdukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is, by analyzing through a case study, to explain how organizations perceive the crisis in what is defined as an organizational legitimacy crisis, what reactions they give, and what strategies, tactics and tools they use to repair or regain legitimacy after crisis. In accordance with this purpose, between the years 2015-2018, a semi-structured interview was conducted with 33 enterprises in Ankara, Konya and Kayseri, where the Ministry of Food, Agriculture and Livestock (new name Agriculture and Forestry) disclosed their counterfeit or adulteration. The interview data supported by the relevant documents in written and visual media tools were analyzed by coding by means of MAXQDA qualitative analysis program. As a result of the analysis; it was concluded that they preferred the most justification, normalization, accusation, ontological, authorization, discretization, identity building, disassociation and dissemination strategies and tactics, and in the implementation of these strategies and tactics, they preferred corporate web pages as tools in the scope of restructuring the organizational legitimacy of enterprises. In addition, it has been determined that the relevant businesses also apply to their own strategies and tactics, such as silence, caring, time-saving, name-changing and organizational downsizing in the face of the organizational legitimacy crisis.