Characterization and functional analysis of a novel multicopper oxidase and associated polyketide biosynthesis gene cluster of Aspergillus fumigatus
Aspergillus fumigatus'un yeni bir poliketit biyosentezi gen kümesinin fonksiyonel analizi ve karakterizasyonu
- Tez No: 177507
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRÜT BEGÜM ÖGEL, PROF. DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Microbiology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus fumigatus, tripasidin, monometilsulokrin, poliketit sentaz, monometilsulokrin oksidaz, Aspergillus fumigatus, trypacidin, monomethylsulochrin, polyketide synthase, monomethylsulochrin oxidase
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalısmada, Aspergillus fumigatus'un yeni bir poliketit biyosentezi gen kümesinin karakterizasyonu ve fonksiyonel analizi gerçeklestirilmistir. Dizilimi yeni açıklanan A. fumigatus genomunun melanin biyosentezinde ve detoksifikasyonda rol oynadıgı bilinen lakkazlar yönünden analizi, çesitli olası lakkaz ve çoklu bakır oksidaz gen dizilimlerinin bulunmasıyla sonuçlanmıs; bunlardan bir tanesi, Afu4g14490 (tpnJ), daha detaylı karakterizasyon için seçilmistir. TpnJp'nin tahmin edilen amino asit dizilimi, A. terreus'un bir antifungal olan geodinin biyosentezinde rol alan dihidrogeodin oksidazında % 63 benzerlik göstermistir. Genomda tpnJ'nin bulundugu alan incelendiginde, tripasidin ve monometilsulokrin biyosentezinde görev aldıgı düsünülen, 13 genlik bir poliketit gen kümesini tespit edilmistir. Karsılastırmalı genomic bir yaklasımla, A. terreus'ta, dihidrogeodin oksidazı da içeren, 13 genlik bir olası geodin biyosentez gen kümesi, N. fischeri'de de yine 13 genlik bir olası tripasidin gen kümesi saptanmıstır. Poliketit sentaz (tpnC) and çoklu bakır oksidaz (tpnJ) genlerinin hedefli yokedilmeleri, üç domainli minimal bir yapıya sahip olan TpnCp'nin tripasidin ve monometilsulokrin biyosentezinde rol aldıgı hipotezini dogrulamıstır. TpnCp, fonksiyonel rolü deneysel olarak açıga kavusturulmus ilk fungal minimal poliketit sentazdır. Ayrıca, DtpnJ susunun LC-MS analizi sonucunda tripasidin üretiminin yok olması ve monometilsulokrinin daha fazla üretildigininin saptanması, TpnJp'nin monometilsulokrinin tripasidine oksidasyonunda görev aldıgını dogrulamıstır. Bu yeni çoklu bakır oksidaza, yüksek bir sübstrat spesifisitesine sahip gözüktügünden monometilsulokrin oksidaz ismi verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, novel polyketide biosynthesis gene cluster of Aspergillus fumigatus was characterized and functionally analyzed. Analysis of the newly sequenced A. fumigatus genome for laccases, which are involved in melanin biosynthesis and detoxification in fungi, resulted in several putative laccase and multicopper oxidase gene sequences, one of which, Afu4g14490 (tpnJ), was selected for further characterization. The predicted amino acid sequence TpnJp showed 63% identity with the dihydrogeodin oxidase of Aspergillus terreus, which is involved in the biosynthesis of the antifungal geodin. When the genome region of tpnJ was investigated, the presence of a polyketide biosynthesis gene cluster containing 13 genes, hypothesized to be responsible for the production of trypacidin and monomethylsulochrin, was realized. By a comparative genomics approach, a putative geodin biosynthesis gene cluster containing 13 genes, including dihydrogeodin oxidase, in A. terreus and a putative trypacidin biosynthesis gene cluster containing 13 genes in N. fischeri were established. Targeted deletions of the polyketide synthase (tpnC) and multicopper oxidase (tpnJ) genes confirmed the hypothesis that TpnCp, a three-domain minimal polyketide synthase, is involved in trypacidin and monomethylsulochrin biosynthesis in A. fumigatus. TpnCp is the first fungal minimal polyketide synthase whose functional role was experimentally identified. Moreover, the fact that LC-MS analysis of DtpnJ strain showed the absence of trypacidin and the presence of a higher amount of monomethylsulochrin in DtpnJ strain, confirmed the hypothesis that TpnJp is involved in the oxidation of monomethylsulochrin into trypacidin. This novel multicopper oxidase having high substrate specificity is given the name monomethylsulochrin oxidase.