Assessment of institutional thickness within the context of tourism-led local economic development the case of Beypazarı
Turizm odaklı yerel ekonomik kalkınma kapsamında kurumsal sağlamlığın değerlendirilmesi: Beypazarı örneği
- Tez No: 177509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Şehircilik ve Bölge Planlama, Tourism, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Turizm, yerel ekonomik kalkınma, kurumsal sağlamlık, Tourism, local economic development, institutional thickness
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Turizm, küresel ekonomik yeniden yapılanmaya bağlı olarak yerel ekonomik kalkınmanın önemli bir parçası olmaya başlamış ve son yıllarda birçok bölge turizm odaklı yerel ekonomik kalkınma kaydetmiştir. Kurumsallaşma kapsamında ortaya atılan ve yerel ekonomik kalkınma çerçevesinde yoğun olarak tartışılan kurumsal sağlamlık kavramı, turizm odaklı yerel ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynamaktadır. Kurumsal yapılanmaların yerelin küresel olarak rekabet edebilirliğini nasıl etkilediği bağlamında önemli ipuçları taşıyan kavram, güçlü bir yerel kurumsal yapı ve kurumlar arası işbirliğinin yerel ekonomik kalkınmadaki rolünü vurgulamaktadır.Bu tez, turizm odaklı yerel ekonomik kalkınma ve kurumsal sağlamlık kavramını tartışmakta ve kurumsal sağlamlığı turizm odaklı yerel ekonomik kalkınma kapsamında alan çalışması araştırma yöntemini kullanarak değerlendirmektedir. Araştırma son yıllarda metropollerden gelen günübirlik ziyaretçiler ile dikkate değer bir turizm gelişimi göstererek yerel ekonomisini bu yolla geliştirmeye çalışan Beypazarı ilçesinde yoğunlaşmaktadır. Bu gelişim, yerel yönetimin birçok kurum ile işbirliği sağlayarak başlattığı bir girişim sonucu oluşmuştur. Bu kapsamda tez, bölgenin yerel ekonomik kalkınma süreci kapsamında kurumsal sağlamlığını araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a widely accepted fact that tourism has become a prominent part of local economic development regarding to global economic restructuring and over the last two decades many regions have achieved tourism-led local economic development. The concept of `Institutional Thickness? which has been introduced within the context of institutional turn in economic geography and discussed intensively in local economic development context has important implications for tourism-led local economic development. The concept describes how institutional arrangements influence the capacity of localities to compete globally and emphasizes the importance of strong local institutional base and inter-institutional collaboration in local economic development.This thesis discusses tourism-led local economic development and the concept of institutional thickness and investigates how the concept relates to tourism-led local economic development. It aims to make an empirical assessment of institutional thickness. Using case study as a research method, the research focuses on Beypazarı district that achieved domestic tourism development involving day excursions from the major metropolitan areas and trying to improve its local economy through tourism. In this locally initiated project, the local government collaborated with many institutions. The thesis assesses institutional thickness of Beypazarı within its local economic development process.