The architectural precedent and the diagram: A comparative analysis of Le Corbusier's Villa Savoye and Rem Koolhaas' Maison a Bordeaux
Mimari öncüller ve diyagram: Le Corbusier'in Villa Savoye ve Rem Koolhaas'ın Maison a Bordeaux projelerinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 177515
  2. Yazar: ALPER KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU, DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: diyagram, mimari öncüller, diyagram mimarlığı, karsılastırmalı analiz, precedent, diagram, comparative analysis, diagram architecture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Geçen yüzyılın doksanlı yıllarından itibaren olusmaya baslayan ve diyagram kavramının canlandırılmasını amaçlayan disiplinlerarası alan, mimari teori ve uygulama alanında `diyagram mimarlığı' olarak tanımlanan olusuma kaynaklık ediyor. Bu baslık altında incelenebilecek çalısmaların önemli bir bölümü diyagramların yeni biçim ve düsüncelere kaynaklık etme potansiyeli üzerinde durarak, diyagramı yerlesik mimari geleneklere karsı bir baskaldırı aracı olarak yorumluyor. Bununla birlikte bu çalısma, diyagramların mimarlık tarihi ve geleneklerinden gelen birikimin aktarılmasına aracılık eden bellek araçları olduğu savına dayanıyor. Bu aracılığın ve diyagramların bellek araçları olarak rollerinin doğasının daha iyi kavranabilmesi amacıyla Le Corbusier'in Villa Savoye ve Rem Koolhaas'ın Maison a Bordeaux binalarının karsılastırmalı bir çözümlemesi sunuluyor. Bu karsılastırma fikrine Anthony Vidler'in bir önermesi ilham kaynağı olurken, karsılastırmanın modeli Colin Rowe tarafından ?Mathematics of the Ideal Villa? makalesinde Palladio ve Le Corbusier binalarının karsılastırılması için kullanılan analiz yönteminin adaptasyonu üzerine kuruluyor. Bu karsılastırma, diyagramlara dayalı kapsamlı bir analiz olmaktan çok, söz konusu iki bina arasında mimari öncüller ve diyagramların iliskisinin kavranabilmesine olanak verebilecek bir diyalog kurulmasını amaçlıyor. Bu çalısmanın aynı zamanda diyagram konusuyla ilintili çağdas mimarlık tartısmalarının sorunsallastırdığı konulara da ısık tutması hedefleniyor.
Özet (Çeviri)
The last decade of the 20th century witnessed a revival of interest in the idea of diagrams in many disciplines, including architecture. Thus, terms like `diagram architecture? and `diagrammatic practice? have started to dominate the architectural discourse, both in theory and practice. Although much of the contemporary work examined under the rubric `diagram architecture? celebrate diagram?s capacity to generate new ideas and forms and embrace the diagram as a tool to revolt against the authority of established architectural traditions (such as design and planning methods, typological solutions), this study, in a critical attempt, underlines diagram?s role as a mnemonic tool mediating what the architectural history and tradition hand down to us. While the significance of diagram?s share in the generative activities of architectural design is acknowledged, it is proposed that diagram?s role as an antidote for precedence is overemphasized and misleading, and that its repetitive character in form generating procedures through the study of architectural precedents should come under scrutiny as well. To achieve a better understanding of the mediating role of diagrams as mnemonic tools in architectural design, this study presents a comparative analysis of Le Corbusier?s Villa Savoye and Rem Koolhaas? Maison a Bordeaux. The idea of this comparison is borrowed from Anthony Vidler and its model is an adaptation based on the comparative formal analysis employed by Colin Rowe in his seminal ?Mathematics of the Ideal Villa? to compare Palladio?s Villa Malcontenta and Le Corbusier?s Villa Stein. Rather than an exhaustive diagrammatic analysis, the comparison is instrumentalized to initiate a dialogue between the two buildings in an attempt to highlight the relation between architectural precedents and diagrams. The study also aims to cast light on the issues related with the contemporary architectural discourse of diagrams.