Analysis of support design practice at Elmalık portals of Bolu tunnel
Bolu tüneli Elmalık ağzında tahkimat tasarımı uygulamasının analizi
  1. Tez No: 177516
  2. Yazar: GÖKHAN AŞÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bolu Tünelleri, tünelcilik, NATM, YATAY, zayıf kayaç, Bolu Tunnels, tunneling, NATM, weak rock, RockSupport
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bolu Tüneli'nin Elmalık tarafında tamamlanmış olan bölümü, 1999 Düzce depreminde göçmüştür. Göçen kısmı geçmek için, yeni bir güzergah belirlenmiştir. Yeni güzergahın zayıf - çok zayıf kayaçlardan geçen ve fay kili ile kesişen, iki portal ve çift tübü içeren, 474 metresi Elmalık tarafından kazılmıştır. Bu çalışmada yeni güzergahın Elmalık tarafı için kaya kütlelerinin özellikleri ve tahkimat sınıfları belirlenmiştir. Ardından, tünel kazısı sırasında geçici ve kalıcı tahkimat üzerinde oluşan deformasyonlar hassas biçimde ölçülmüş ve kaydedilmiştir. Yeni Avusturya Tünel Açma Yöntemi'ne (YATAY) göre belirlenmiş olan tahkimat özellikleri sayısal RockSupport programıyla iki boyutlu deformasyon sınırlama (convergence confinement) yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre, zayıf zemin tünelciliğinde, birincil tahkimatın yerleştilme süresi olabildiğince kısa tutulmalıdır. Ayrıca; süren, ayna serpmesi ve geçici taban gibi geçici tahkimat önlemlerinin kalıcı tahkimat yerleştirilmesinden önce oluşan deformasyonların kontrolünde önemli bir rolü vardır. Geçici tahkimat kullanılarak kalıcı tahkimatın yüklenmesinin ve dolayısı ile kazının nihai deformasyonun, önemi oranda azaltılabileceği bulunmuştur. Her ne kadar YATAY felsefesi ile çelişiyor da olsa, zayıf zemin tünellerinde uzun vadeli deformasyonların önlenmesi için rijit tahkimat uygulanması gerekli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A completed part of the Bolu Tunnel at Elmalık side collapsed during the 1999 Düzce earthquake. In order to by-pass the collapsed section, a new tunnel route was determined. 474 meters of the new route, including two portals and double tubing, crossed through the weak to very weak rock units with intersecting fault gouge, excavated from Elmalık side. In this study, the characteristics of the rock masses and support classes are determined for new route of the Elmalik Side. Then, during the tunnel excavation, the deformations of temporary and permanent support systems were precisely measured and recorded. The support system properties as determined from NATM were analyzed by two dimensional convergence confinement method using the numerical RocSupport software. As a result of this study, for weak ground tunneling, duration of primary support installation should be kept at minimum. Besides that, temporary support measures such as forepoling, face sealing and temporary invert have an important role in controlling deformations before the primary support installation. With the application of temporary supports, loading on the permanent support, and hence the final deformation of the excavation, was found to be reduced significantly. Application of rigid lining was found to be necessary in order to prevent long-term deformations in weak ground tunnels, even though it is contradictory to the NATM philosophy.