Investigation of design and analyses principles of honeycomb structures
Bal peteği malzemelerin tasarım ve analiz yöntemlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 177523
  2. Yazar: İLKE AYDINCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALTAN KAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balpeteği Malzemeler, Sandviç Yapılar, Denk Model, Ortotropik Malzeme, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Honeycomb, Sandwich Structures, Equivalent Model, Orthotropic Material, Finite Element Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tezde, balpeteği malzemelerin tasarım ve analiz yöntemleri incelenmiştir. Birincil amaç, balpeteği malzemenin yerini tutacak iyi bir ortotropik denk model geliştirmektir. Sonlu elemanlar analizleri sırasında bu malzemenin ortotropik model ile değiştirilmesi modellemedeki ve modelin değiştirilmesindeki kolaylık, çözüm zamanı ve donanım ihtiyacı gibi konular dikkate alındığında büyük avantajlar sağlamaktadır. Literatürde bulunan yaklaşık analitik modeller arasından en iyi denk modeli belirlemek için bir karşılaştırma yapılması gerekmektedir. İlk olarak dört farklı balpeteği ile sandviç kirişler detaylı olarak modellenmiş ve bunlar referans modeller olarak kabul edilmiştir. Daha sonra aynı ölçülere sahip bir set denk model hazırlanmıştır. Bu denk modellerin malzeme özellikleri literatürde bulunan çalışmalardan alınmıştır. Her iki model de aynı yük ve sınır şartlarında analiz edilmiştir. Analizlerde ANSYS sonlu elemanlar programı kullanılmıştır. Analiz sonuçları, en iyi başarıma sahip denk modeli bulmak için karşılaştırılmıştır. Üç ana analiz döngüsünden sonra denk model üzerinde karara varılmıştır. Balpeteği model ve denk modelde elde edilen toplam tepki kuvvetleri arasındaki fark %10'luk aralık içerisindedir. Denk model gerilmeleri makro ölçekte verdiği için bölgesel gerilme ve uzamalar belirlenememektedir. Bu sebeple, denk modelin ön tasarım aşamasında kullanılabileceği varsayılmıştır. Bununla birlikte, denk model güvenilir bir şekilde eğilme analizlerinde, modal analizlerde, rijitlik belirlenmesinde ve aeroelastik analizlerde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, design and analyses of honeycomb structures are investigated. Primary goal is to develop an equivalent orthotropic material model that is a good substitute for the actual honeycomb core. By replacing the actual honeycomb structure with the orthotropic model, during the finite element analyses, substantial advantages can be obtained with regard to ease of modeling and model modification, solution time and hardware resources . To figure out the best equivalent model among the approximate analytical models that can be found in the literature, a comparison is made. First sandwich beams with four different honeycomb cores are modeled in detail and these are accepted as reference models. Then a set of equivalent models with the same dimensions is generated. The material properties of the equivalent models are taken from different studies performed in the literature. Both models are analyzed under the same loading and the boundary conditions. In finite element analyses, ANSYS finite element program is used. The results are compared to find out the best performing equivalent model. After three major analyses loops, decision on the equivalent model is made. The differences between the total reaction forces calculated by the equivalent model and the actual honeycomb model are all found to be within 10%. The equivalent model gives stress results at the macrov scale, and the local stresses and the strains can not be determined. Therefore it is deemed that for stress analysis, equivalent model can be used during the preliminary design phase. However, the equivalent model can be used reliably for deflection analysis, modal analysis, stiffness determination and aero-elastic analysis.