Analysis of mine accidents and financial consequences to GLI mines
Maden kazalarının analizi ve kazaların Garp Linyitleri İşletmesi?ne mali etkileri
- Tez No: 177524
- Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Maden Kazaları, Kaza Analizi, Maden Kazalarının Maliyeti, Maden Kazaları İstatistikleri, GLİ, GLİ 2006 Maden Kazaları, Mine accidents, accident investigation, mine accident cost, mine accident statistics, Mine fatalities, and lost days, GLİ, GLİ 2006 mine accidents
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İş kazalarının ülke ekonomisine getirdiği yük her geçen yıl artmaktadır. Tüm iş kazaları içerisinde madencilik faaliyetleri sırasında meydana gelen iş kazaları zaman, para ve can kaybı açısından önemli bir yer tutmaktadır. Maden kazaları açısından bakıldığında ülkemizde bu kazaların maliyetleri konusundaki çalışmaların katkıya muhtaç olduğu görülecektir. Bu tezde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Türkiye Taş Kömürü Kurumundan elde edilecek veriler ışığında Türkiye'deki iş kazalarının, maden kazalarının, kömür madenciliğindeki kazaların analizleri genel olarak ve Garp Linyitleri İşletmesindeki iş kazalarının analizi detaylı olarak, 2006 yılına ait verilerle analiz edilecek ve bu kazaların çalışana, işverene ve ülke ekonomisine yüklediği maliyetin analizi yapılacaktır. İş kazaları madencilik açısından gerek yasal, gerek insani ve ekonomik açılardan büyük bir öneme sahiptir. Maden işletmelerinin amacı, faaliyetleri sırasında iş kazalarını en aza indirerek, kaza maliyetlerini ve dolayısıyla genel işletme maliyetlerini düşürmek olmalıdır. Kuruluş üst yönetimleri, iş sağlığı ve güvenliği politikalarını oluşturup bu politikalardaki hedeflere, kaza önleme programlarını uygulayarak ulaşmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
The expenditures resulting from work accidents is increasing every year. Among the other work accidents, mine accidents result important loss of time, money and lives. From the point of view of mine accidents, studies about cost of mine accidents need some contributions. In this thesis, cost of mine accidents to worker, employer, and total economy of country will be analysed in the light of data from Ministry of Labour, Social Security and Social Insurance Institution, and Türkiye Coal Enterprises. General Analysis is carried out within all industrial sectors, Mining sector, and Coal Mining sector. Detailed analysis is carried out within Western Lignite Company (GLİ). Occupational accidents have vital importance for the mines from legal, human and economic aspects. The goal of every mine should be to minimize occupational accidents. The top management of every mine should prove their commitments to the occupational health and safety policy to carry out this goal by means of preparing and implementing an accident preventing program.