Numerical simulations on stimulated raman scattering for fiber raman amplifiers and lasers using spectral methods
Fiber raman yükselteçleri ve laserlarındaki uyarılmış raman saçılımı etkisinin spektral metot kullanılarak yapılan nümerik simulasyonları
  1. Tez No: 177533
  2. Yazar: HALİL BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR, DOÇ. DR. HAKAN TARMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optik Fiberler, Raman Yükselteçleri, Raman Lazerleri, Nümerik metotlar, Spektral Metotlar, Optical Fibers, Raman Amplifiers, Raman Lasers, Numerical Methods, Spectral Methods
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Optik yükselteçleri ve lazerleri kritik rolünü sürdürmekte ve ayrıca optik ağlardan ultra uzunluktaki sistemlere kadar yer alan bütün fiber optik komünikasyon sistemlerinin vazgeçilmez bir parçası olmaktadır. Gelecekteki ihtiyaçların karşılanabilmesi için model denklemlerinin simülasyonları fotonik sistem tasarıcıları tarafından çoktan ticarileştirilmiştir. Raman yükselteç ve lazer tasarımındaki en önemli problemlerden biri kesinlik, hız ve güvenilirlik gibi unsurları yerine getiren nümerik metotların geliştirilmesidir. Son yıllarda, Raman model diferansiyel denklemlerinin yüksek kesinlik ve kararlılıkta çözülebilmesi için önemli çabalar sarf edilmektedir. Literatürde uygulanan teknikler sınırlı fark, tahmini atış ve hafifletme yöntemleridir. Bu noktada, yeni bir metot olarak Newton-Krylov uygulandı ve spektral metot kullanılarak simülasyon yapıldı. Bu tezde, bilindiği kadarıyla ilk defa, sınır değer problemi çözümünde spektral eleman metodu uygulandı. Nümerik iterasyonlar çok daha az noktada çok yüksek doğruluk göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Optical amplifiers and lasers continue to play its crucial role and they have become an indispensable part of the every fiber optic communication systems being installed from optical network to ultra-long haul systems. It seems that they will keep on to be a promising future technology for high speed, long-distance fiber optic transmission systems. The numerical simulations of the model equations have been already commercialized by the photonic system designers to meet the future challenges. One of the challenging problems for designing Raman amplifiers or lasers is to develop a numerical method that meets all the requirements such as accuracy, robustness and speed. In the last few years, there has been much effort towards solving the coupled differential equations of Raman model with high accuracy and stability. The techniques applied in literature for solving propagation equations are mainly based on the finite differences, shooting or in some cases relaxation methods. We have described a new method to solve the nonlinear equations such as Newton-Krylov iteration and performed numerical simulations using using spectral methods. A novel algorithm implementing spectral method (pseuodspectral) for solving the two-point boundary value problem of propagation equations is proposed, for the first time to the authors' knowledge in this thesis. Numerical results demonstrate that in a few iterations great accuracy is obtained using fewer grid points.