Xylan-based biodegradable, wheat gluten-based antimicrobial film production
Biyobozunur ksilan ve antimikrobik gluten film üretimi
- Tez No: 177568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜM ŞUMNU, PROF. DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Zirai Atık, Ksilan, Lignin, Biyobozunur, Fotokatalitik, Buğday Gluteni, Titanyum Dioksit, Antimikrobiyal, Agricultural Waste, Xylan, Lignin, Biodegradable, Photocatalytic, Wheat Gluten, Titanium Dioxide, Antimicrobial
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmanın ilk kısmında, huş ağacı ksilanı-lignin film oluşturulması çalışılmıştır. Ligninin film oluşturma özelliği saf huş ağacı ksilanı üzerinde gösterildikten sonra film oluşturmak için gereken minimum lignin miktarı %1.1 (lignin/ksilan) olarak belirlenmiştir. Böylece, ksilandaki lignini yüzde bir kadar tutmanın film oluşturmak için yeterli olduğu saptanmıştır.0.21 U / ml ksilanaz kullanılarak lignin - huş ağacı ksilanı kompozit filmlerinin biyobozunurluğu enzimatik olarak hızlandırılmış bir testle incelenmiştir. Lignin içeren tüm filmler ksilanaz tarafından hidrolize edilerek filmlerin biyobozunur olduğu gösterilmiştir.Farklı lignin konsantrasyonları içeren lignin-huş ağacı ksilanı kompozit filmlerinin renkleri karşılaştırılmıştır. Renklerin referans renkten sapmaları filmler arasında benzerdir.Çalışmanın ikinci kısmında, fotokatalitik antimikrobiyal film üretimi buğday gluteni bazlı filmler üzerinde araştırılmıştır. Antimikrobiyal film üretmek için buğday gluteni filmler, bir yarı-iletken olan titanyum dioksit ile (TiO2) farklı yöntemler kullanılarak kaplanmıştır. Kaplı filmler ışığa tutulmuş ve film üstündeki Escherichia coli' nin fotokatalitik inaktivasyonu antimikrobik testle belirlenmiştir. Titanyum dioksitin sulu-nitrik asit ve sulu-hidroklorik asit solüsyonunda öncü titanyum tetraisopropoksitten (TTIP) üretildiği kaplama metodu en iyi antimikrobik sonucu vermiştir ama deforme olmuş ve kırılgan filmler elde edilmiştir. TiO2 sol-jeli yarı-kurutulmuş buğday gluteni filmi üzerine yaymak %40 antimikrobik aktiviteli, elastik ve deforme olmamış filmler olarak sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, birchwood xylan-lignin film formation was studied. After film forming effect of lignin on pure birchwood xylan was demonstrated, the minimum lignin concentration necessary to form films was determined as 1.1% (lignin/xylan). So, it was determined that keeping about one percent lignin in xylan (w/w) was sufficient for film formation.Biodegradability of the lignin-birchwood xylan composite films was investigated enzymatically using 0.21 U / ml xylanase in an accelerated test. All the films containing lignin were hydrolyzed by xylanase showing biodegradability of the films.Colors of the birchwood xylan-lignin composite films containing different lignin concentrations were compared. Deviations of the color from the reference color were similar between the films.In the second part of the study, photocatalytic antimicrobial film production was investigated on wheat gluten-based films. In order to produce antimicrobial films, wheat gluten films were coated with a semiconductor, titanium dioxide (TiO2), applying different procedures. Coated films were illuminated and photocatalytical inactivation of Escherichia coli on films were determined by antimicrobial tests. The coating procedure in which titanium dioxide (TiO2) was produced from titanium tetraisopropoxide (TTIP) in aqueous-nitric acid and aqueous-hydrochloric acid solutions gave the best antimicrobial result but the films turned out to be deformed and brittle. Spreading TiO2 sol-gel on semi-dried wheat gluten films resulted in flexible and undeformed films having about 40% antimicrobial activity.