Appropriate passive cooling strategies for hot and humid climates: A case study in Cyprus
Sıcak ve nemli iklimlerdeki yapılarda doğal soğutma stratejileri: Kıbrıs üzerine örnek çalışma
- Tez No: 177570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA T. ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: doğal soğutma, ısı kazanım engelleme, enerji tasarrufu, Summer-Building, passive cooling, heat avoidance, energy conservation, Summer-Building
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, sıcak ve nemli iklimlerdeki binalarda, uygulanabilir doğal soğutma ve istenmeyen ısı kazanım engelleme stratejileri açısından, elde edilebilecek potansiyel enerji tasarrufu irdelenmiştir.Bu bağlamda ilk olarak, Ağustos 2007'de Kuzey Kıbrıs'ta bulunan mevcut bir konut yapısı termal koşullar açısından, evin farklı bölümlerinden sıcaklık ve nisbi nem verileri ölçülerek, değerlendirilmiştir. Daha sonra, Summer-Building adlı simülasyon programı ile evin modellenerek, mevcut koşullarda uygulanabilir doğal soğutma yöntemleri ve bu stratejilerin sıcak yaz aylarındaki potansiyel enerji verimlikleri incelenmiştir.Bu çerçevede, seçilmiş yapı doğal havalandırma ile soğutma, gece havalandırması ile soğutma ve topraktan soğutmayla beraber güneş kontrolü ve gölgelendirme açısından da yapılan bilgisayar simülasyonlarına göre değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, 1-15 Ağustos 2007 tarihlerinde incelenen modele göre, önerilen doğal soğutma ve ısı kazanım engelleme yöntemleri sayesinde, değerlendirmede referans olarak alınan ve mekanik soğutma ile soğutulan modele kıyasla, ortalama % 50'den fazla enerji tasarufu sağlanabileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, energy conservation potential of appropriate passive cooling and basic heat avoidance strategies were investigated for hot and humid climates. Within this framework, thermal behavior of a case study building that is situated in Cyprus was assessed by collecting temperature and relative humidity data from various rooms of the building during certain days in August. Then, by using feasible simulation strategies of the software tool Summer-Building, the effectiveness of passive cooling measures in reducing energy consumption were examined, for summer months.In this context, the case study building was re-evaluated by applying natural ventilation, night ventilation and ground cooling strategies as well as solar control and shading devices as overhangs and side fins.Consequently, based on the results of the evaluation model, it was found that the proposed passive cooling strategies and basic heat avoidance concepts could provide more than 50 % energy conservation, relative to the completely air conditioned reference building, between 1-15 August 2007.