Avian community patterns in the Lesser Caucasus (Northeastern Turkey)
Aşağı Kafkaslar'da (Kuzeydoğu Anadolu) kuş yaşam birliği parametreleri
- Tez No: 177592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: kuş yaşambirliği, tür kompozisyonu, tür çeşitliliği, nokta sayım yöntemi, kuş-habitat ilişkisi, avian community, species composition, species diversity, point count method, bird-habitat relationship
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tür kompozisyonu, çeşitlilik ve tür-habitat ilişkileri yaşambirliklerini tanımlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma ile Türkiye Aşağı Kafkaslardaki kuş yaşambirliklerinin çeşitliliği, bileşimi, habitat ilişkileri nokta sayımları ve çok-değişkenli analizler kullanılarak belgelenmiştir. Alandaki 215 istasyonda 101 kuş türü ve toplam 2845 birey gözlemlenmiştir.Nokta sayımları karasal kuşlar özellikle de ötücüler için yararlı bir yöntem olarak gösterilmiştir. Tür zenginliği ve çeşitliliği çalışma alanının alt bölgeleri arasında belirgin bir şekilde değişiklik göstermiştir ve bir alt bölge diğer üç alt bölgeden oldukça fazla çeşitlilik göstermiştir.Aşağı Kafkaslar'ın alt ekolojik bölgelere bölünmesi kuş tür birliği ile kanıtlanmayabilir çünkü habitat özelliklerinin özellikle ağaçların varlığının tür bileşimini coğrafik yakınlıktan daha iyi öngördüğü görünmektedir.Belgelenen kuş ve habitat ilişkileri kuşların varoluş veya çokluğunu etkileyen etmenler hakkında değerli bilgi sağlar. Bu çalışma ile sağlanan referans verisi gelecekte kuş popülasyonlarındaki değişiklikleri tespit etmeye ve anlamaya yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Species composition, diversity and species-habitat relations are widely used to describe communities. This study aimed to document diversity, composition and habitat relations of avian communities of the Turkish Lesser Caucasus by using point counts and multivariate analyses. 2845 individuals of 101 bird species were observed at 215 stations located in the study area.Point counts were revealed to be a useful method for terrestrial birds, especially passerines. Species richness and diversity changed significantly within parts of the study area and one particular sub-region was found to be considerably more diverse than the other three.Division of the Lesser Caucasus region into sub-ecoregions may not be justified using bird assemblages since habitat parameters, especially the presence of woody vegetation, seemed to be a better predictor of species composition than geographical proximity.Documented bird and habitat associations provide valuable information on the factors which affect bird occurrence or abundance. Baseline data provided by this study will help detect and understand changes in bird populations in the future.