Kayseri'den alınan toprak örneklerinden elde edilen Bacillus thuringiensis suşlarının izolasyonu, tanımlanması ve bazı zararlı böcek türleri üzerindeki toksik etkilerinin araştırılması
Isolation, characterization and insecticidal activity of the Bacillus thuringiensis strains from the soil samples in Kayseri province
- Tez No: 177616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, cry1 geni, kristal protein, biyolojik kontrol, insektisidal aktivite, Bacillus thuringiensis, cry1 gene, crystal protein, biological control, insecticidal activity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Kayseri'den (Sövegenler Köyü, Tomarza İlçesi, Alakuşak Köyü, Erciyes Üniversitesi Kampüsü) alınan toprak örneklerinden izole edilen Bacillus thuringiensis izolatlarının morfolojik ve moleküler karakterizasyonu araştırılmış ve izolatların bazı zararlı böcek larvaları üzerindeki insektisidal etkileri belirlenmiştir. Morfolojik olarak tanımlanan 60 izolatın toplam DNA'ları cry1 primeri ile polimeraz zincir reaksiyonuna tabi tutulmuş ve bu reaksiyon sonucu 60 izolattan 17'sinin cry1 geni taşıdığı tespit edilmiştir. Bu 17 izolatın plazmit DNA'ları izole edilerek tekrar cry1 primeri ile polimeraz zincir reaksiyonu yapılmıştır. Polimeraz zincir reaksiyonu sonucu bu 17 izolatın plazmitlerinde cry1 geni taşıdığı belirlenmiştir. Bu izolatlardan bazılarının Ephestia kuehniella, Plodia interpunctella ve Trogoderma granarium larvaları üzerindeki insektisidal etkileri araştırıldığında İ36, İ37 ve İ40 izolatlarının Ephestia kuehniella ve Plodia interpunctella larvaları üzerindeki insektisidal etkilerinin referans suşu ve diğer izolatlara göre daha yüksek olduğu ancak Trogoderma granarium larvaları üzerine uygulanan tüm izolatların insektisidal etkilerinin olmadığı gözlenmiştir. Ephestia kuehniella ve Plodia interpunctella larvalarının LC50 ve LC99 değerleri de hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we observed the morphological and molecular characterization of the Bacillus thuringiensis strains at the soil samples collected from different regions of the Kayseri Province (SövegenlerVillage, Tomarza, Alakuşak Village, Erciyes University Campus). Insecticidal activity of the strains was also evaluated for different insect pests. Using cry1 primers, PCR amplification has been adopted to resolve the cry1 gene combinations of the total DNA determined for 60 Bacillus thuringiensis isolates from selected areas. After the PCR amplification, it was determined that the plasmid DNA of the seventeen isolates had the cry 1 gene. Insecticidal activities of some of the isolates were tested for the larvae of Ephestia kuehniella, Plodia interpunctella and Trogoderma granarium. Percent mortality rate of the E. kuehniella and P. interpunctella larvae was higher for İ36, İ37 and İ40 than other isolates. Non of the tested isolate showed insecticidal activity for T. granarium. LC50 and LC99 values were estimated for E. kuehniella and P. interpunctella larvae.