GPS, GPRS ve GIS teknolojileri kullanılarak 112 acil yardım merkezi otomasyon sistemi tasarımı
112 emergency system design using GPS, GPRS and GIS technologies
- Tez No: 177615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DANACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: GPS, GSM/GPRS, GIS, Sayısal Haritalar, GPS, GSM/GPRS, GIS, Digital Mapping
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Tıbbi acil yardım, emniyet, jandarma, itfaiye ve orman yangını gibi acil yardım servislerinin tamamı için Amerika Birleşik Devletleri'nde ?911? kullanılırken, Avrupa Birliği Ülkeleri`nde tek acil çağrı numarası olarak ?112? kullanılmaktadır. AB müktesebatına uyum çerçevesinde tek acil çağrı numarası oluşturma çalışmaları, 2003 yılında Hollanda Hükümetinin MATRA Projeleri kapsamında, İçişleri Bakanlığımızın işbirliği sonucu oluşturulan bir proje ile ülkemizde de başlatılmıştır. Projenin tamamlanmasıyla beraber yurt çapında uygulanması öngörülmekte olup çalışmalar devam etmektedir. Acil Yardım Merkezi Otomasyon Sistemi, kurulması düşünülen sistem için hazırlanmış olan, öneri niteliğinde alternatif bir uygulamadır. Sistemin faaliyete geçmesi ile birlikte acil yardım birimleri arasında etkin iletişim, müdahale zamanlarında ise eşgüdüm sağlanabilecektir. Bu tez çalışmasında, acil yardım servislerini merkezi bir noktadan yönlendirebilecek, GPS, GSM/GPRS, GIS ve sayısal harita teknolojileri kullanılan Acil Yardım Merkezi Otomasyon Sistemi tasarımı gerçekleştirilmiştir. Sistem, uygulama açısından temelde bir araç takip sistemi olmakla birlikte, bir çok acil yardım sisteminin entegre olarak yönetilebilmesi, bir çok kamu biriminde halihazırda kullanılan sayısal haritaların katmansal olarak kullanılabilmesi, araçlar üzerinde kullanılacak cihazlarda marka ve modelden bağımsız olarak istenilen GPS ve GPRS modüllerin kullanılabilmesi ve operatörler aracılığı ile sahada görev yapan araçlara sistem dahilinde yazılı mesaj gönderilebilmesi gibi özelliklerin hepsini bir arada barındırması ile mevcut sistemlerden ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In USA, phone number ?911? uses for emergency services. In same way, phone number ?112? uses for emergency call number in european countries for emergency services such as health, police, fire brigade, etc. In scope of Holland?s Matra Project, Turkey?s Ministry of Internal Affairs has been started to project to use ?112? as unique emergency phone number in all around of Turkey. There will be use some new technologies such as digital maps, geographical information systems, vehicle tracking, etc.in emergency services and these works are still going on. 112 Emergency Service Automation System is an alternative application for target project to give some ideas. When the system started to use, communication and organization will be better between emergency vehicles and service centers. In this thesis GPS, GSM/GPRS, GIS and digital mapping technologies are used to control the activities of all emergency services from one point. As an application this system is on bases of a general vehicle tracking system. Despite this, it differs from its counterparts in terms of using most common digital maps as multilayer maps within system, independent of the brand and model of GPS and GPRS equipment used. Also it is capable of sending text messages to the vehicles on duty via operators. These specifications all in one makes it stand out from current systems in use.