Adana ve İzmir illeri ile Trakya bölgesinden toplanan bazı Trichogramma türlerinin depo ve arazi koşullarında biyolojik mücadele etkinliklerinin araştırılması
Biological control efficiency of some Trichogramma species collected from adana and izmir province and Thrace region, in field and storage conditions
  1. Tez No: 177620
  2. Yazar: DERYA SARIBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: T. evanescens, T. cacoeciae, T. brassicae, salıverme, soğukta depolama, sıcaklık
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmadan sıcaklığın gelişme süresi, parazitleme ve ömür uzunluğu gibi parametreleri etkilediği, her parazitoidin optimum gelişme sıcaklığının farklı olduğu anlaşılmıştır. T.brassicae'in 13 °C'de diğer türlere oranla daha uzun sürede geliştiği diğer sıcaklık dereceleri için gelişme süresinde önemli bir değişiklik olmadığı gözlenmiştir. Değişik sıcaklıklardaki dişi başına parazitleme miktarları bakımından T. evanescens ve T. cacoeciae'nın T. brassica'ya göre etkili olduğu anlaşılmıştır. Bütün sıcaklık denemeleri için toplam parazitlemenin yarıdan fazlası ilk üç gün içerisinde gerçekleşmiştir. 35 °C'de T. evanescens ve T. cacoeciae'nın parazitleme gerçekleştirdikleri T. brassicae'nın ise hiç parazitleyemediği gözlenmiştir. Fakat 35 °C de gelişen parazitoidler pupa evresine ulaşmalarına rağmen ergin çıkışı gözlenmemiştir. Soğukta depolamaya karşı en dayanıklı türün T. evanescens en az dayanıklı türün ise T. brassicae olduğu gözlenmiştir. Her üç parazitoid türü sekiz hafta süreyle soğukta depolandıklarında, tibia uzunluğu, ergin çıkışı, dişi birey oranı, yürüme hızı ve ömür uzunluğu gibi parametreler artan depolama süresiyle ters orantılı bir seyir izlemiştir. Elma ağacı üzerinde yapılan salıverme denemelerinde her 3 türünde salıverme noktasından 120 cm uzaklıktaki konukçu yumurtalarını bulup parazitleyebildikleri fakat salıverme noktasından uzaklaştıkça daha az sayıda konukçu yumurta kümesine ulaşıldığı gözlenmiştir. Yaklaşık 1.4 m3'lük salıverme kovaları içerisine 1000 parazitoid ve 4000 konukçu yumurtası yerleştirildiğinde T. evanescens, T. cacoeciae ve T. brassicae'nın toplam konukçu yumurtasının sırasıyla %94.69, 82,57 ve 70.93'ünü parazitlediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Phanerocahaete chrysosporium, a white rot fungus, metabolizes lignin, cellulose, hemicellulose and it is potentially useful organism for biosorpsion of heavy metals and other pollutants. In this study, antioxidant enzyme activities from the cell extracts were In this study different rearing temperature affected developmental period, parazitization and longevity of all three Trichogramma species. At 13 °C temperature, developmental time of T. brassicae from eggs to adult was longer than other species. However, higher temperatures did not change developmental periods of this three species. For all temperatures tested, the parasitization rate of T. brassica was lower than other species. Majority of the parasitization for all there species was achieved during the first three days of total parasitization periods. The eggs deposited by T. evanescens and T. cacoeciae were reached to pupal stage (blackened host eggs), but T. brassica was not able to parasitized host eggs at this temperature and none of the eggs deposited by T. evanescens and T. cacoeciae could not developed to adult stage. T. evanescens was more tolerant to cold storage than other species when parasitoids were stored at 4 °C during the 8 weeks. Hind tibia length, adult emergence, percentage of female adults, walking speed and longevity of all three species decreased with increasing storage periods. Dispersal ability of all three species showed same pattern when all species released on apple trees. The more the distance from release point the less host egg groups was detected. When the 1000 parasitoıids were released for 4000 host eggs in a container (1,4 m3), percentage parasitization rate were 94.69%, 82,57 and 70.93 for T. evanescens, T. cacoeciae and T. brassicae respectively. KeyWords: T. evanescens, T. cacoeciae, T. brassicae, release, cold storage, temperature.