Bazı seramik ve porselen örneklerin x-ışınları toz kırınım yöntemi ile incelenmesi
Inspection of some ceramic and chinaware samples with x-ray powder diffraction method
- Tez No: 177642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÖZTÜRK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Porselen, Kristal yapı analizi, X-ışını toz kırınım yöntemi, Ceramic, Chinaware, Crystal structure analyses, X-ray powder diffraction method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Seramik ve porselenden yapılmış eşyaları günlük yaşantımızda çok sık kullanmaktayız. Seramik ve porselenin yanı sıra fayans, çimento, cam, kiremit, tuğla drenaj boruları, çömlek, zımpara taşları, ferroelektrikler, ametal manyetikler, sentetik tek kristaller ve uzay roket seramikleri de bu grup içinde yer almaktadır. Seramik malzemeler metalorji, inşaat, makine, elektrik, elektronik, enerji, telekominikasyon gibi bilim ve endüstri alanlarında kullanılmaktadır. Özellikle gelişen teknolojilerin getirdiği tasarım kolaylığıyla arzu edilen niteliklere sahip kritik seramik malzeme oluşturulması en önemlileri bilgisayar, iletişim, elektronik ve mikro elektronik gibi dallarda yeni teknolojiler gelişmesine yol açmıştır. Bu çalışmada, X-ışını toz kırınım yöntemi ile bazı seramik ve porselenlerin nitel analizi yapıldı. Numunelerin kırınım desenleri RIGAKU marka D/Max-2200/PC model toz difraktometre sisteminde ve bakır radyasyonu (? (CuK?) = 1.54056 Å ) kullanılarak alındı. Toz kırınım desenlerinden elde edilen veriler değerlendirilerek, örneklerin yapılarına giren maddeler nitel olarak tayin edildi. Analizin sonucunda örneklerde; Kaolinit Al4(OH)8(Si4O10), Dikit Al2Si2O5(OH)4, Nakrit Al2Si2O5(OH)4 ve 2M2Al2Si2O5(OH)4, Albit Na(AlSi3O8), Kuvars SiO2, Sepiyolit Mg8(OH)4Si12O30(H2O)12, Mullit Al(Al1.272Si0.728O4.864) ve Al5SiO9.5, Moganit SiO2 gibi maddelerin yer aldığı saptanmıştır..
Özet (Çeviri)
Objects which are made from ceramic and chinaware, are used thickly in our daily life. Faience, cement, glass, tile, brick, drainage tubes, pot, emery stone, ferroelectric, nonmetall magnetics, synthetic unique crystal and spacerocket crystal take part in this group like ceramic, and chinaware. Materials which are made from ceramic are used in the field of science and industry such as metallurgy, constructions, engine, electricity, energy, and telecommunication. Especially, forming critic ceramic materials which have desired quality with the project easiness which comes from developing technology, causes the development of new branches of technology such as computer, communication, electronic and micro electronic. In this study, qualitative analyses of some ceramic and chinaware was made by using X-ray powder diffraction method. The powder diffraction patterns of samples were taken by using the RIGAKU type D/Max-2200/PC model x-ray diffractometer, and copper radiation (? (CuK?) = 1.54056 Å). Evaluating the data from the powder diffraction patterns, substances which enter into structures of samples, were determined qualitatively. At the result of the analyses, it is found that samples include some matters such as Kaolinite Al4(OH)8(Si4O10), Dickite Al2Si2O5(OH)4, Nacrite Al2Si2O5(OH)4 and 2M2Al2Si2O5(OH)4, Albite Na(AlSi3O8), Quartz SiO2, Sepiolite Mg8(OH)4Si12O30(H2O)12, Mullite Al(Al1.272Si0.728O4.864) and Al5SiO9.5, Moganite SiO2.