Polimer-polimer karışım sistemleri için tip-6 faz diyagramının elde edilmesi ve zincir uzunluklarının kapalı kritik döngülere etkisi
To obtain the type-6 phase diagram for polymer-polymer mixture systems and the chain lengths effect to closed critical loops
- Tez No: 177646
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA GENÇASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kritik döngü, kritik çizgi, Tip-6 faz diyagramı, zincir uzunlugu faktörü, yalıtılmıs nokta, üçlü nokta, Critical loop, critical line, Type-6 phase diagram, chain length, isolated points, triple point
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Karısımlar (özellikle kritik ve süperkritik bolgede) bir çok alanda gittikçe artan bir öneme sahiptir. Özellikle, Süperkritik Akıskan Çıkarımı (SAÇ) ve Süperkritik Akıskan Kromotografisi (SAK) gibi yeni ayrıstırma tekniklerinin yanı sıra, yag ve akaryakıt endüstrisinde, kimyada, jeoloji ve mineralojide hayati oneme sahiptir. Eger, bir karısımın faz davranısı ile ilgilenilirse bir arada bulunma egrisinin incelenmesi gerekir. Bununla beraber, sistemin genel davranısı, kritik çizginin biçimi ile iyi tanımlanır. Kritik çizgiler belirli sartlar altında kapalı döngüler sergileyebilir. Bu tezde, bu olay için, bazı gerekli sartları verdik. Scott ve van Konynenburg sınıflandırmasında Tip 6'da anlatıldıgı gibi serbest kritik döngüler ve kalkan bölgesinde elde edilen kapalı kritik döngüler olmak üzere bir ayrım yapıldı. Tutturulmus (kapalı) kritik döngüler, kararsız kritik çizgi ile tutturulmus çizgi yapısı olarak tanımlandı. Birinci tip ve ikinci tip için genel bir teori verildi ve polimer-polimer çözeltiler için, Polmix modeli ile elde edilen sonuçlarla açıklandı. Ayrıca, tutturulmus (kapalı) kritik döngüler, degisik zincir uzunlugu faktörleri için incelendi. Yukarıda bahsedilen model için, kritik çizgiler, x x ? (yogunluk-yogunluk), P T ? (basınç-sıcaklık) ve x T ? (yogunluk-sıcaklık) düzlemlerinde verildi.
Özet (Çeviri)
Mixtures (especially in the critical and supercritical region) are of increasing significance for many field. They are of fundamental importance in geology and mineralogy, in chemistry, in the oil and gas industries as well as for same new separation techniques, especially in Supercritical Fluid Extraction (SFE) and Supercritical Fluid Chromatography (SFC). If one is interested in the phase behavior of a mixture a study of the coexistence curve is needed. The general behavior of the system is, however, well demonstrated by the form of the critical line. The critical lines may, under circumstances, exhibit closed loops in the critical lines. We give some of the necessary requirements for this phenomenon in this thesis. A distinction is made between free critical loops, as described by type VI in the Scoot and van Konynenburg classification, and“rooted”critical loops, as found in the shield region. We define rooted loop as closed critical lines that are attached to the critical line structure by means of an unstable critical line. A general theory is given for the first type and second types and is illustrated with the results obtained from the Polmix model for polymer-polymer solutions. We also study the rooted closed critical loops for the various chain length parameters. The critical lines are given for the model which mentioned above in the x x ? (density-density) plane, P T ? (pressure-temperature) and x T ? (density-temperature) plane.