Kinetik spin-3/2 Ising modelinde dinamik dipol ve kuadrupol faz geçişleri
Dynamic dipol and quadrupol phase transitions in the kinetic spin-3/2 Ising model
- Tez No: 177650
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek ve iki alt örgülü izotropik spin-3/2 BEG modeli, Glauber-tipi stokhastik dinamik, Dinamik faz geçişleri, Dinamik faz diyagramları, One and two sublattice isotropic spin-3/2 BEG model, Glauber-type stochastic dynamic, Dynamic phase transitions, Dynamic phase diagrams
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Zamana bağlı salınımlı dış manyetik alan altında kinetik tek ve iki alt örgülü izotropik spin-3/2 Blume-Emery-Griffiths (BEG) modellerinin kararlı durumları ortalama alan yaklaşımı ile incelendi. Sistemin zamanla değişimini tanımlamak için Glauber-tipi stokhastik dinamik kullanıldı. Kinetik tek ve iki alt örgülü sistemler için sistemlerin dinamik davranışını belirleyen diferansiyel denklemler Glauber geçiş oranları kullanılarak elde edildi. Hesaplanan diferansiyel denklemler Adams-Moulton ve Romberg integrasyon metotlarıyla çözüldü. Düzen parametrelerinin zamana bağlı davranışı ve dinamik düzen parametrelerinin davranışı indirgenmiş sıcaklığın bir fonksiyonu olarak incelendi. Geçişlerin doğası (sürekli ve süreksiz), dinamik düzen parametreleri incelenerek karakterize edildi. Tek alt örgülü sistem için, çözümlerin kararlılıklarının ve bulunan dinamik faz geçiş noktalarının doğruluğunun kontrolü Lyapunov üstelleri hesaplanarak yapıldı. Tek alt örgülü sistem için (T, h) düzleminde dokuz ve (k, T) düzleminde yedi temel faz diyagramı sunuldu. Faz diyagramları bir, iki ya da üç dinamik üçlü kritik nokta sergilemekte ve düzensiz (d) ve ferromanyetik-3/2 (f3/2) fazlarının yanında, bikuadratik etkileşme parametresine bağlı olarak, altı tane bir arada olan faz bölgesi, yani f3/2 + f1/2, f3/2 + d, f3/2 + f1/2 + fq, f3/2 + fq, f3/2 + fq + d ve fq + d, içermektedir. İki alt örgülü sistem için bikuadratik etkileşme parametresinin değerlerine göre, (T, h) düzleminde sekiz temel faz diyagramı bulundu. Faz diyagramları, dinamik üçlü kritik nokta, sıfır-sıcaklık kritik nokta, kritik son nokta, üçlü nokta, kuadrupol nokta ve multikritik nokta gibi bir çok dinamik kritik nokta sergilemektedir. Ayrıca, sistemde düzensiz ve düzenli bölgelerinin yanında, sekiz tane bir arada olan faz bölgesi mevcuttur. Sonuç olarak, sistemin davranışının bikuadratik etkileşme parametresine kuvvetli bir şekilde bağlı olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The stationary states of the kinetic one and two sublattice isotropic spin-3/2 Blume- Emery Griffiths (BEG) models under a time-dependent oscillating external magnetic field is investigated within a mean-field approach. The Glauber-type stochastic dynamic is used to describe the time evolution of the system. The differential equations which are characterizing the dynamic of the systems are obtained by using the Glauber transition rates for the kinetic one and two sublattice systems. The calculated differential equations are solved by Adams-Moulton and Romberg integrasyon methods. The behavior of the time-dependence of the order parameters and the behavior of the dynamic order parameters, as a function of the reduced temperature are investigated. The nature (continous and discontunious) of transition is characterized by studying the dynamic order parameters. The Lyapunov exponents are calculated to verify the stability of the solutions and the obtained dynamical phase transition points for one sublattice system. For one sublattice system, nine fundamental types of phase diagrams in (T, h) plane and seven phase diagrams in (k, T) plane presented. Phase diagrams exhibit one, two or three dynamic tricritical points, and besides a disordered (d) and the ferromagnetic-3/2 (f3/2) phases, six coexistence phase regions, namely f3/2 + f1/2, f3/2 + d, f3/2 + f1/2 + fq, f3/2 + fq, f3/2 + fq + d and fq + d, exist in which depending on the biquadratic interaction. According to the values of biquadratic interaction parameter, eight fundamental types of phase diagrams are found in (T, h) plane for two sublattice system. Phase diagrams exhibit many dynamic critical points, such as dynamic tricritical points, zero-temperature critical points, critical end point, triple point, quadrupole point and multicritical point. Moreover, besides a disordered and ordered regions, eight coexistence phase regions exist in the system. As a result, it is found that the behavior of the system strongly depends on the biquadratic interaction parameter.