Spin-1 ve spin-3/2 ising modellerinde ses dalgasındaki sönümün kristal alan ve dış manyetik alan ile incelenmesi
The investigation of sound attenuation on spin-1 and spin-3/2 ising model with crystal field and external magnetic field
- Tez No: 496561
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Spin-3/2 Ising modeli, Ses sönümü, Bethe kafesi, Onsager teorisi, Kristal ve Manyetik alanlar, Spin-3/2 Ising model, Sound attenuation, Bethe lattice, Onsager theory, Crystal ve Magnetic fields
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Bethe kafesi üzerinde spin-1 ve spin-3/2 Ising modellerinin kritik davranışları ses dalgalarında sönüm olayı ile incelenmiştir. Öncelikle modellerin, bilineer etkileşim (J), biquadratik etkileşim (K), dış manyetik (H) ve kristal alan (D) parametrelerine sahip Hamiltonyenleri yazılarak, denge durumlarındaki tekrarlama bağıntıları elde edilmiştir. Bu bağıntılar yardımıyla modellerin düzen parametreleri (M, Q) ve serbest enerji (F) denklemleri bulunmuştur. Daha sonra modellerin dinamik davranışları, tersinmez termodinamiğin Onsager teorisi kullanılarak incelenmiş ve kinetik denklemler elde edilmiştir. Bu denklemler çözülerek iki durulma zamanı bulunmuştur. Son olarak modellerin (w) frekanslı bir ses dalgası ile uyarıldığı farz edilerek ses sönüm katsayısı () durulma zamanları, sıcaklık ve frekans cinsinden elde edilmiştir. Böylece, sönüm katsayısının frekansa, Onsager katsayılarına (Q), manyetik ve kristal alan değerlerine bağlılığı ferromanyetik, kuadrupol ve paramanyetik faz bölgelerinde, koordinasyon sayısı (en yakın komşu sayısı) q= 3, 4 ve 6 değerlerinde her bir model için incelenmiştir. Ayrıca, bazı değerler için düzen parametrelerinin sıcaklıkla değişimi incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda, faz geçiş sıcaklıkları birinci-mertebe (Tt) ve ikinci-mertebe (Tc) civarında sönüm pikleri elde edilmiş ve üçlü kritik nokta gibi kritik davranış tespit edilmiştir. Bulunan sonuçların benzerlikleri ve farkları da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the critical behaviours of spin-1 ve spin-3/2 Ising models were investigated on the Bethe lattice with sound attenuation phenomena. First, the recursion relations were obtained for the equilibrium states of the Hamiltonians of the models in terms of bilinear interaction (J), biquadratic interaction (K), external magnetic (H) and crystal field (D). The order parameters (M, Q) and free energy (F) were calculated in terms of exact recursion relations. Then, the dynamic behaviours were investigated by using the Onsager theory of irreversible thermodynamics and kinetic equations. Two relaxation times were found from the solutions of these equations. Finally, it was assumed that the models are stimulated by a sound wave of frequency (w), thus the sound attenuation coefficient () was obtained in terms of relaxation times, frequency and temperature. So, the dependences of attenuation coefficient on frequency, Onsager coefficients (M,Q), magnetic and crystal fields were investigated in ferromagnetic, quadrupol and paramagnetic phase regions for the coordination numbers of q= 3, 4 ve 6 for each model. In addition, the variations of the order parameters with respect to temperature was investigated for some values. As a result of these investigations, the attenuation peaks were obtained near the first-order (Tt) and second-order (Tc) phase transition temperatures and critical phenomenon such as tricritical points were identified. The similarities and differences of the results were also discussed.