Saf dibromobenzene ve dibromobenzene-succinonitrile ikili alaşımının katı-sıvı arayüzey enerjilerinin ölçümü
The measurement of solid-liquid interfacial energies in the binary p-DBB-SCN alloy and pure p-DBB
- Tez No: 177651
- Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN MARAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Interfacial energy, Crystal growth, Organic compounds, Phase transformations, Monotectic alloys, Thermal conductivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
%99 saflıktaki Succinonitrile (SCN) ve p-Dibromobenzene (DBB) sütunsal damıtma sistemi ile damıtılması yapıldı. Organik maddelerin vakum altında eritilmesi ve numune kalıbının vakum altında doldurulmasını yapmak amacıyla vakumlu doldurma sistemi kuruldu. 80-100 ?m kalınlıkta üretilen dikdörtgensel numune kalıbı damıtılmış p-DBB ve SCN den yapılan alaşımla doldurma sisteminde dolduruldu. Doldurulan numune kalıbı yatay sıcaklık gradyenti sisteminde çok ince kalınlıkta eritilerek sabit sıcaklık gradyenti uygulanarak uzun bir süre tutulmak suretiyle p-DBB, SCN monotektik sıvısıyla ve kendi sıvısıyla dengede bulunan tane arayüzey oluk şekilleri gözlendi. p- DBB-% 5,7 mol SCN monotektik alaşımı ve saf p-DBB'in katı ve sıvı fazlarının ısı iletkenlik katsayıları ölçüldü. Oluk koordinatları, sıcaklık gradyentleri ve ısı iletkenlik katsayılarının ölçülen değerleri kullanılarak p-DBB-SCN monotektik sıvısıyla dengede bulunan katı p-DBB ve kendi sıvısıyla dengede bulunan katı p-DBB fazı için ortalama Gibbs-Thomson katsayıları mevcut bilgisayar programı ile tayin edildi. Tayin edilen Gibbs-Thomson katsayısı ve birim hacim başına entropi değişim değeri kullanılarak p- DBB-SCN monotektik sıvısıyla dengede olan katı p-DBB fazı ve kendi sıvısıyla dengede bulunan katı p-DBB fazlarına ait katı-sıvı arayüzey enerjileri elde edildi. Ayrıca bu fazlara ait tane arayüzey enerji değerleri de belirlendi. Anahtar Sözcük: Arayüzey enerjisi, Kristal büyütme, Organik bileşikler, Faz dönüşümleri, Monotektik alaşımlar, Isı iletkenliği
Özet (Çeviri)
99 % purity p-DBB and 99 % purity SCN supplied by Merck Company were distillated to increase the purity of test materials using a columnar distillation system. A special filling chamber was designed to fully fill the specimen cell with the purified materials under the vacuum and to minimize contamination from ambient air. Thin walled specimen cells (60-80 ?m thick) were fabricated and filled with the purified materials under the vacuum. A thin liquid layer was melted and the specimen was annealed in a constant temperature gradient for an enough time to observe the equilibrated grain boundary groove shapes. The equilibrated grain boundary groove shapes for p-DBB solid phase in equilibrium with the p-DBB SCN monotectic liquid and solid DBB in equilibrium with its melt were observed by a horizontal temperature gradient stage. The thermal conductivities of solid and liquid phases for the DBB-% 5,7 mole SCN alloy and pure DBB system were measured by the radial heat flow apparatus and Brigman type directional solidification apparatus, respectively. The average value of the Gibbs- Thomson coefficients, solid-liquid interfacial energies and grain boundary energies for DBB solid phase in equilibrium with the DBB-SCN monotectic liquid and solid DBB in equilibrium with its melts were obtained from observed grain boundary groove shapes.