Saf neopentylglycol ve dichlorobenzene-succinonitrile ikili alaşımının katı-sıvı arayüzey enerjilerinin ölçümü
The measurement of solid-liquid interfacial energies in the binary dcb-scn alloy and pure npg
  1. Tez No: 177652
  2. Yazar: TÜRKAY PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAZIM KEŞLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arayüzey enerjisi, Kristal büyütme, Organik bileşikler, Faz dönüşümleri, Monotektik alaşımlar, Isı iletkenliği, Interfacial energy, Crystal growth, Organic compounds, Phase transformations, Monotectic alloys, Thermal conductivity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
%99 saflıktaki Succinonitrile (SCN) ve p-Dichlorobenzene (DCB) sütunsal damıtma sistemi ile damıtılması yapıldı. Organik maddelerin vakum altında eritilmesi ve numune kalıbının vakum altında doldurulmasını yapmak amacıyla vakumlu doldurma sistemi kuruldu. 80-100 ?m kalınlıkta üretilen dikdörtgensel numune kalıbı damıtılmış p-DCB ve SCN den yapılan alaşımla doldurma sisteminde dolduruldu. Doldurulan numune kalıbı yatay sıcaklık gradyenti sisteminde çok ince kalınlıkta eritilerek sabit sıcaklık gradyenti uygulanarak uzun bir süre tutulmak suretiyle p-DCB, SCN monotektik sıvısıyla ve kendi sıvısıyla dengede bulunan tane arayüzey oluk şekilleri gözlendi. p- DCB-% 2,7 mol SCN monotektik alaşımı ve saf NPG'nin katı ve sıvı fazlarının ısı iletkenlik katsayıları ölçüldü. Oluk koordinatları, sıcaklık gradyentleri ve ısı iletkenlik katsayılarının ölçülen değerleri kullanılarak p-DCB-SCN monotektik sıvısıyla dengede bulunan katı p-DCB ve kendi sıvısıyla dengede bulunan katı NPG fazı için ortalama Gibbs-Thomson katsayıları mevcut bilgisayar programı ile tayin edildi. Tayin edilen Gibbs-Thomson katsayısı ve birim hacim başına entropi değişim değeri kullanılarak p- DCB-SCN monotektik sıvısıyla dengede olan katı p-DCB fazı ve kendi sıvısıyla dengede bulunan katı NPG fazlarına ait katı-sıvı arayüzey enerjileri elde edildi. Ayrıca bu fazlara ait tane arayüzey enerji değerleri de belirlendi.
Özet (Çeviri)
99 % purity p-DCB and 99 % purity SCN supplied by Merck Company were distillated to increase the purity of test materials using a columnar distillation system. A special filling chamber was designed to fully fill the specimen cell with the purified materials under the vacuum and to minimize contamination from ambient air. Thin walled specimen cells (60-80 ?m thick) were fabricated and filled with the purified materials under the vacuum. A thin liquid layer was melted and the specimen was annealed in a constant temperature gradient for an enough time to observe the equilibrated grain boundary groove shapes. The equilibrated grain boundary groove shapes for p-DCB solid phase in equilibrium with the p-DCB SCN monotectic liquid and solid NPG in equilibrium with its melt were observed by a horizontal temperature gradient stage. The thermal conductivities of solid and liquid phases for the DCB-% 2,7 mole SCN alloy and pure NPG system were measured by the radial heat flow apparatus and Brigman type directional solidification apparatus, respectively. The average value of the Gibbs- Thomson coefficients, solid-liquid interfacial energies and grain boundary energies for DCB solid phase in equilibrium with the DCB-SCN monotectic liquid and solid NPG in equilibrium with its melts were obtained from observed grain boundary groove shapes.