Şev stabilitesi ve mühendislik uygulamaları
Slope stability and engineering applications
- Tez No: 177665
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HACI BEKİR KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sev stabilitesi, Stable Vs4, Heyelan, Sarısalkım barajı, Sev Kayması, Slopes, Slope stability, Stable Vs4, Landslide, Sarısalkım dam
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez çalısmasında ilk olarak sev stabilitesi ile igili tanımlar yapılmıs, sev hareket tipleri ve heyelan tipleri ayrıntılı olarak incelenerek anlatılmıs, sev kaymasının nedenleri incelenmistir. Bu tezde sev stabilitesinin analiz yöntemlerinden bahsedilmis, sev stabilitesinin incelenmesi için arazi ve laboratuar çalısmaları açıklanmıs, kitle hareketleri ve heyelan önleme yöntemleri tanımlanmıstır. Tez çalısmasının uygulama kısmında Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafından Gaziantep ili Sahinbey lçesi Sarısalkım Köyü'nde etüt ve proje çalısmalarına yeni baslanan Sarısalkım toprak dolgu barajının stabilitesinin arastırılması amaçlanmıstır. Çevrede çesitli arazi ve sondaj çalısmaları yapılarak uygun nakliye mesafeleri ve kullanılacak dolgunun geoteknik özelliklerine göre üç tip zemin çesidi belirlenmistir. Tez çalısmasında baraj dolgusundaki stabilitesinin arastırılması amacıyla Stable Vs4 bilgisayar programı kullanılmıstır. Uygulamanın birinci kısmında baraj dolgusu için belirlenen üç tip zemin çesidi kullanılarak baraj dolgusunda olusabilecek kayma yüzeyleri ve koordinatları Stable Vs4 programı ile bulunmus ve bunlara baglı olarak güvenlik katsayıları hesaplanmıstır. Bu sonuçlara göre bulunan kayma yüzeylerinde sevin stabilitesi deprem ve deprem+bosluk suyu basıncı etkisi de göz önünde alınarak arastırılmıstır. Uygulamanın ikinci kısmında ise baraj dolgusundaki üç tip zemin çesidinden sadece barajın mansap kısmındaki zeminin karakteristik özellikleri degistirilerek baraj dolgusunun stabilitesinin arastırılması amaçlanmıstır. Bu amaçla seçilen zeminin dane birim hacim agırlıgı sabit tutulmus kohezyon, içsel sürtünme açısı, bosluk suyu basıncı degisimlerinin kayma yüzeyleri ve güvenlik sayısına etkisi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the descriptions regarding the slope stability has been made first, types of slope movement and types of landslides are next examined in detail and explained, and finally causes of slope failures are investigated. This thesis describes the analysis methods of slope stability, illustrates the field and laboratory studies for analyzing the slope stability, and defines prevention methods for mass movements and landslide. In the application part of thesis study, it is aimed at investigating the stability of Sarisalkim landfill dam, which is located at the village of Sarisaklim, borough of Sahinbey, Gaziantep. The dam is projected by Gaziantep Büyüksehir Municipality. Three types of soil have been determined according to appropriate transport distances and geotechnical properties of the filling to be used by doing different field tests and test bores at the near of this location. In this thesis, for the purpose of examining the stability at the filling of dam, the Stable Vs4 computer program has been used. In the first part of this study, by using three types of soil determined for dam filling, the possible sliding surfaces and their coordinates have been determined through the Stable Vs4 program and, based on this, safety coefficients have been calculated. The stability of slope determined according to these results has been investigated taking into account the effects of earthquake and earthquake + pore pressure. In the second part of this study, it has been aimed at the investigation of the stability of dam filling by changing the characteristics of ground at the downstream part of dam. For this purpose, while keeping constant the unit weight of the selected soil, the influences of the variations of cohesion, internal friction angle, and pore pressure on the sliding surfaces and safety coefficients have been inspected.