Diklorotetrakis (metansülfonilhidrazin) ligandı ve bazı geçiş metal komplekslerinin normal koordinat analizi yöntemiyle titreşim spektroskopik incelenmesi
Vibrational investigation of dichlorotetrakis-(methanesulfonylhydrazine) ligand and some of its transition metal chelates by normal coordinate analysis
- Tez No: 177666
- Danışmanlar: PROF. DR. TALAT ÖZPOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: diklorotetrakis(metansülfonilhidrazin), ligand, Fe Mn Co kompleksleri, Normal Koordinat Analizi, kuvvet sabiti, Titreşim Spektroskopisi, dichlorotetrakis (methanesulfonylhydrazine), complex, Normal Coordinate Analysis, force constant, vibrational spectroscopy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Metansülfonilhidrazin (MSH) ligandı ve bunun Mn, Fe, Co atomlarıyla yaptığı ML4 Cl2 tipindeki (M:Mangan, Demir, Kobalt L:Metansülfonilhidrazin ligandı) komplekslerinin FT-IR spektrumu ölçülüp bu komplekslere ait titreşim spektrumu SPSIM paket programı kullanılarak teorik olarak hesaplandı ve bilinmeyen bandlar simulasyon yöntemiyle aydınlatılmaya çalışıldı. Bileşiklerin geometrisi, her bir bağın uzunluğu, bağ açısı ve kuvvet sabiti gibi veriler kullanılarak titreşim frekansları; atom yarıçapları, elektronegatiflikler kullanılarak da IR ve RAMAN aktiflikler hesaplandı. Bileşiklere ait nokta grubu simetrisi belirlenip normal koordinat analizi yoluyla spektrum yorumlandı. Hesaplamalarda Wilson'un GF Matris yöntemini temel alan SPSIM paket programı kullanıldı. İncelenen bileşiklerin titreşim spektrumlarının hesaplanmasında Asetonmetansülfonilhidrazin, hidrazin, sülfonamit, metansülfonikasithidrazin bileşiklerinin kuvvet sabitlerinden faydalanıldı. Teorik olarak incelenen moleküllere ait titreşim spektrumları ile bu moleküllere ait deneysel titreşim spektrumları karşılaştırıldı. Deneysel (gözlenen) spektrumlardaki bandlar teorik hesaplanan spektrumlar yardımıyla, aydınlatılmaya çalışıldı. Her bir bileşiğin titreşim spektrumunu hesaplayabilen yeni değerlik kuvvet alanları (VFF) geliştirildi ve önceden yapılmış çalışmaların yardımıyla sonuçların geçerliliği tartışıldı.
Özet (Çeviri)
The vibrational spectra of dichlorotetrakis-(Methanesulfonylhydrazine) ligand and some of its transition metal complexes in the form of ML4Cl2 type (M:Mangan,Iron,Cobalt L:Methanesulfonylhydrazine) were measured experimentally and also calculated theoretically to assign unknown bands by simulation method. The geometry (bond lengths, bond angles), the atomic masses and force constants are used as input to calculate vibrational frequencies. Atomic radii and electronegativities were used additionally as input data to calculate IR and RAMAN activities. Point group symmetries were employed primarily for normal coordinate treatment of the related compounds. Wilson?s GF Matrix method is used for the calculation of vibrational frequencies and the program package SPSIM was employed for these calculations. The force constants transferred from the compounds; asetonmethanesulfonylhydrazine, hydrazine, sulfonamide, methanesulfonicacidehydrazine were used for the frequency calculations. These force constants were refined to yield better frequencies. The unknown bands of the vibrational spectra of the investigated compounds were assigned by comparing experimental vibrational spectra with the theoretically calculated ones. New valence force fields (VFF) were developed for the compounds investigated and the validity of the results were discussed in relation to the similar studies in the literature.