Şev stabilitesi analizinde bir vaka analizi
A case analysis in slope stability analysis
  1. Tez No: 598579
  2. Yazar: EBRU YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKAN MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlarla Çözüm Yöntemi, Şev Hareketleri, Şev Stabilitesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Her geçen gün gelişip büyüyen dünyada; nüfusun, yapılaşmanın ve yerleşimin hızla artması ile şehirlerdeki yaşam alanlarının büyümesi ile yeni yerleşim alanlarına olan ihtiyaç artmış ve yeni alanların arayışı, zamanla şehirleşmenin yüksek dağ yamaçlarına doğru ilerlemeye başlamıştır. Büyümenin dışında tabiat olaylarının tesiri, yapılan teknik kazılar, yapılaşmanın yoğunlaşması ile oluşan ekstra yükler ve floranın zarar görmesi gibi insan faktörü ile yerleşim bölgelerinde şevlerin göçme olasılıkları giderek yükselmektedir. Duraysızlık (Stabilite) analizleri gün geçtikçe bu gibi olaylara bağlı olarak artmakta olan şev göçmesi tehlikesinin en aza indirilmesi adına daha fazla önemli hale gelmektedir. Yıllar boyunca ülkemizin pek çok yerinde karşılaşılan şev hareketleri fazla sayıda can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Şev göçme olayları, zirai alanlardaki hasarların yanı sıra yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde yapısal bozukluklara da yol açmaktadır. Toprak hareketleri ile bu denli yaygın bir şekilde karşılaşılması ve göçme olaylarına bağlı olarak büyük kayıpların meydana gelmesi, ülkemizin doğal özellikleri ile birlikte toplumsal ve ekonomik yapısından da kaynaklanmaktadır (Öztürk, 2002). Şehirleşmenin olduğu bölgelerde zemin parametrelerinin detaylı incelemeleri yapılmadan ve gereken mühendislik tedbirleri oluşturulmadan, desteksiz olarak yapılan kazı uygulamalarında ortaya çıkan şev hareketleri neticesinde çevredeki yapılarda ve altyapılarda genellikle tamiri mümkün olmayan hasarlar meydana gelmektedir. Bu hasarların oluşmasını engellemek için kazı uygulamasından önce gerekli çevresel faktörler ve alt yapılar dikkate alınarak; açılacak şevin duraylılığının tetkik edilmesi çok önemlidir. Yaptığım bu tez çalışmasında öncelikli olarak şev stabilitesi ile ilgili literatür bilgisi verilmiş, daha sonra analiz yöntemleri hakkında detaylara yer verilmiştir. Son olarak da seçilen bölgede gerçekleştirilen bir konut alanı temel kazı çalışması esnasında desteksiz olarak açılan temel kazısında karşılaşılan şev hareketinin nedenini belirleyebilmek için bilgisayar programı kullanılarak inceleme yapılmış, elde edilen güvenlik katsayıları karşılaştırılmış ve buna göre yapılması belirlenen iyileştirme projesi hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Grow with each passing day, growing in the world; structuring and placement of the population, are growing rapidly in cities have led to the growth of Habitat and the need for increased and new residential areas in search of new fields, towards the mountain slopes of the urbanization progress over time. In addition, the impact of natural events, excavations, construction engineering made arising from external loads and heavy vegetation were destroyed as human destruction of their lands is increasing over time the risk of slope in residential areas. Stability analyses each day depending on events like this increasing slope lands in the name of day by day analysis of risk minimization is gaining more importance. Seen in many parts of the country almost every year slope movements gives rise to a large number of loss of life and property. Slope movements, in addition to the urbanisation of agricultural damage is caused to the structural damage. Landslides have been so widely as a result of events and the emergence of big losses, the socio-economic structure of our country's natural features also stems from the fact that (Öztürk, 2002). As urbanization in the areas without detailed examination of the parameters of the ground and must be built from the engineering measures, excavation for applications support the resulting slope as a result of the surrounding structures and transactions they are usually the irreparable damage to the infrastructure. This damage is avoided before digging for the necessary environmental studies and considering the lower structures; It is very important to the stability of Dina to be opened. This thesis work is addressed primarily to the concept of slope stability then verify, provides information about the methods. Finally, a residential area in the region selected during the main excavation the excavation slopes that are encountered in the drop-down for support base to determine the cause of the movement of the program made the review, obtained by using the conducting the safety coefficients compared and accordingly has been given detailed information about the specified improvement project. Key Word: Finite Element Solution Method, Case Analysis, Slope Movements