N-benzoil-N-fenilhidroksilamin kullanarak katı faz ekstraksiyonu ile Cu(II) ve Fe(III) iyonlarının FAAS ile tayini
Determination of Cu(II) and Fe(III) ions by FAAS using solid phase extraction with N-benzoyl-N-phenylhydroxylamine
- Tez No: 177668
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amberlite XAD-1180, N-benzoil-N-fenilhidroksilamin, Bakır (II) Demir (III), FAAS, Amberlite XAD-1180, N-benzoyl-N-phenylhydroxylamine, Copper(II), Iron(III), FAAS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yeni bir kolon katı faz ekstraksiyon islemi, çesitli örneklerde bulunan Cu(II) ve Fe(III)'ün N-benzoil-N-fenilhidroksilamin komplekslerinin Amberlite XAD-1180 reçinesi üzerinde zenginlestirilmesinin ardından alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi (FAAS) ile tayini için gelistirildi. Elüsyon asetonda 1 mol L-1 HCl ile yapıldı. pH, reaktif miktarı, matriks etkisi, örnek ve elüsyon çözeltilerinin akıs hızı, örnek çözeltisinin hacmi ve elüent türü, derisimi ve hacmi gibi bazı analitik parametrelerin etkisi arastırıldı. Optimum sartlarda Cu(II) ve Fe(III)'ün geri kazanma degerleri %95 idi. Metal iyonlarının tutunması için optimum pH 5 olarak bulundu. yi bir bagıl standart sapma ( % 2.0), yüksek zenginlestirme faktörü (375) ve düsük gözlenebilme sınırları (Cu için 0.11 ?g/L ve Fe için 0.14 ?g/L) elde edildi. Reçinenin adsorpsiyon kapasitesi Cu(II) ve Fe(III) için sırasıyla 0.15 ve 1.04 mg/g olarak bulundu. Gelistirilen yöntemin dogrulugu, üç sertifikalı referans maddede (TMDA-54.4 Lake water, SRM 1643e Trace elements in water, SRM 1568a Rice flour) analitlerin tayini ve analit eklemeli su örneklerinin analizi ile kontrol edildi. Sonuçlar sertifikalı degerler ile iyi bir uyum gösterdi. Önerilen yöntem su örnekleri (deniz suyu, baraj suyu, göl suyu ve atık su), sebze, pirinç ve baharat örneklerinde bulunan Cu(II) ve Fe(III)'ün tayini için uygulandı.
Özet (Çeviri)
A novel column solid phase extraction procedure was developed for the determination of Cu(II) and Fe(III) in various samples by flame atomic absorption spectrometry (FAAS) after preconcentration their N-benzoyl-N-phenylhydroxylamine complexes on Amberlite XAD-1180 resin. Elution was performed with 1 mol L-1 HCl in acetone. The effect of some analytical parameters such as pH, amount of reagent, matrix interference, flow rate of sample and elution solutions, volume of the sample solution and eluent type, concentration and volume was investigated. The recoveries of Cu(II) and Fe(III) at the optimum conditions were 95%. The optimum pH for the sorption of the metal ions was found as 5. A good relative standard deviation ( 2.0%), high enrichment factor (375) and low detection limits (0.11 ?g L-1 for Cu and 0.14 ?g L-1 for Fe) were obtained. The adsorption capacity of the sorbent was found as 0.15 and 1.04 mg/g for Cu(II) and Fe(III), respectively. The validity of the developed procedure was tested by determining the analytes in three certified reference materials (TMDA-54.4 Lake water, SRM 1643e Trace elements in water, SRM 1568a Rice flour) and analysing spiked water samples. The results showed a good agreement with the certified values. The proposed method was applied to the determination of the Cu(II) and Fe(III) exist in water samples (sea water, dam water, lake water and waste water), vegetable, rice and spice samples.