4-4(metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-furan-2,3-dion bileşiğinin bazı semikarbazonlarla reaksiyonları ve hidroliz çalışmaları
Reactions of 4-(4-methylbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-furan-2,3-dione with various semicarbazones and their hydrolysis
- Tez No: 177667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLBİYE ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Furan-2, 3-dion, Semikarbazon, 3-Dikarbonil, Aminopirimidin, Nükleofilik Adisyon Reaksiyonları, Furan-2, 3-dione, Semicarbazones, 3-Dicarbonyl, Aminopyrimidine, Nucleophilic Addition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalımada 4-(4-metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-furan-2,3-dion (3) bileiinin çeitli semikarbazonlarla reaksiyonları gerçekletirilerek bu reaksiyonlar sonucu oluan pirimidin türevi bileiklerin hidroliz çalımaları yapılmıtır. Ayrıca hidroliz reaksiyonu sonucu elde edilen 1-metilenaminopirimidin-2-on bileiinin 1,3-dikarbonil bileikleri ile reaksiyonları da aratırılmıtır. Bu aratırma birçok yeni bileiin senteziyle sonuçlanmıtır. (3) Bileiinin çeitli semikarbazonlarla farklı artlarda reaksiyonları yapılarak sırasıyla; (HC-1), (HC-2), (HC-3-A), (HC-3-B), (HC-4-A), (HC-4-B), (HC-5), (HC-6) bileikleri elde edilmitir. Bir pirimidin türevi olan (HC-5) bileii asitli ortamda hidroliz edilerek 1- aminopirimidin-2-on (H) bileii elde edilmitir. Elde edilen (H) bileiinin çeitli 1,3- dikarbonil bileikleri ile reaksiyonları yapılarak sırasıyla; (H1), (H2), (H3), (H4), (H5) bileikleri elde edilmitir. Sentez edilen bileiklerin yapıları elementel analiz sonuçları, IR ve 1H-NMR spektroskopisi yardımıyla belirlendi ve sonuçlar preperatif organik kimya açısından tartııldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the reactions 4-(4-methylbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-furan-2,3-dione (3) with various semicarbazones derivatives and their hydrolysıs were investigated. At the end of our studies, the compounds of (HC-1), (HC-2), (HC-3-A), (HC-3-B), (HC-4-A), (HC-4-B), (HC-5) and (HC-6) were obtained from the reactions of (3) and various semicarbazones. Hydrolysis of (HC-5) led to the 1-amino ?5- (4-metilbenzoil)- 4-(4-metilfenil)-1H-pyrimidine-2-on (H) in acidic solvent. Additionally, the compounds of (H1), (H2), (H3), (H4) and (H5) were obtained from the reactions of (H) and some 1,3-dicarbonyl compounds, respectively. The structure of synthesized new compounds were determined by being interpreted the elemental analysis and IR, 1H-NMR spectra and the results of the reactions were discussed according to the reaction conditions and the properties the reactants.