Bazı metal oksit içerme bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of some metal oxide insertion compounds
  1. Tez No: 177669
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİRAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞABAN PATAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Li4Ti5O12, Lityum piller, çerme bilesikleri, Li4Ti5O12, Lityum batteries, Insertion compounds
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Doldurulabilir lityum iyon pillerinin çogunda karbonlu maddeler kullanılmaktadır. Ancak ilk sarj sırasında olusan pasivasyon filmi karbonlu maddeler için temel bir problemdir. Bu pasivasyon tabakası yüksek sıcaklıklarda bozunarak pilin kullanılamaz hale gelmesi ve hatta yanması gibi arzu edilmeyen sonuçlar dogurabilir. Spinel bilesik olan Li4Ti5O12, çogu elektrolit ve çözücünün indirgendigi potansiyel aralıgının üstünde ve yaklasık 1.5 V (Li+/Li elektroda karsı) degerinde bir potansiyele sahip oldugu için pasivasyon tabakası olusturmaz. Bu yüzden yüksek potansiyele sahip katot maddeleri (LiMn2O4 veya LiCoO2) ile birlikte anot olarak kullanılabilir. Ancak Li4Ti5O12, bir yalıtkandır. Bir lityum pilin yüksek güç yogunluguna sahip olması için lityum içerme elektrotunun yüksek elektronik ve iyonik iletkenlige sahip olması gerekmektedir. Li4Ti5O12 ve türev bilesikleri olan Li4Ti5-xMxO12 (x=1,2,3,4,5 ve M=V, Mn, Al ve Cr) içerme(ası) bilesikleri katı hal metodu ile sentezlendi. Sentezlenen bilesiklerin saflıkları ve kristal örgü parametreleri XRD ölçümü ile belirlendi. Bilesiklerin yüzey yapısı ve tanecik boyutu taramalı elektron mikroskobu (SEM, LEO) ile incelendi. Ürünlerin iletkenligi dört nokta d.c. metodu ile ölçüldü. Sentezlenen bilesiklerin saf ve hepsinin anaç bilesik olan Li4Ti5O12 ile aynı yapıya sahip oldugu bulundu. Bilesiklerin elektrokimyasal özelliklerini ölçmek için Li4Ti5-xMxO12 (x=0,1,2,3,4,5, M=V, Mn, Al ve Cr) bilesiginin katot, lityum metalinin anot ve 1M LiPF6'ın agırlıkça 1:1 oranında etilen karbonat-dietil karbonat (EC-DEC) karısımındaki çözeltisinin elektrolit olarak kullanıldıgı elektrokimyasal hücreler kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In most secondary lithium ion batteries, carbonaceous materials were used as anode. However, the main drawback for carbonaceous materials is related to a passivation film that is formed during the first charging. This passivation layer could decompose at elevated temperatures, resulting in undesired problems including failure of the cell and even ignition of the battery. Lithium titanate, Li4Ti5O12 with spinel structure was successfully used as anode coupled with high potential cathode materials (LiMn2O4 or LiCoO2), since it has a lithium insertion potential of about 1.5V vs. Li, which is above the potential range where most electrolytes or solvents are reduced. The spinel Li4Ti5O12 is an insulator. Among the important requirements of a lithium insertion electrode is that the electrode should have both good electronic conductivity and good Li+ ion conductivity in order to achieve fast reaction rates (high power) for the lithium cell. The pure spinel Li4Ti5O12 and its metal substituted insertion compounds, Li4Ti5-xMxO12 (x=1,2,3,4,5 ve M=V, Mn, Al and Cr) have been prepared by the solid state method. The lattice parameters and the structure of the compounds were determined by XRD (Bruker D8 Advance with graphite monochromator) analysis. The grain morphology and particle size was determined by the scanning electron microscope (SEM, LEO). The conductivity of the products was measured by four probe d.c. method. To measure the electrochemical properties of Li4Ti5-xMxO12(x=0,1,2,3,4,5, M=V, Mn, Al ve Cr), the electrochemical cells were consisted of a Li4Ti5-xMxO12 as positive electrode, Li metal as the negative electrode, and electrolyte of 1 M LiPF6 in ethylene carbonate and diethyl carbonate (EC-DEC 1:1, w/w).