Bakır ve pirinç boru ikili malzeme gruplarının sürtünme karıştırma kaynak yöntemi ile birleştirilmesi
The joining of brass and copper pipe dual-material groups via the friction stir welding method
  1. Tez No: 177682
  2. Yazar: NERMİN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme-Karıstırma kaynak yöntemi, pirinç ve bakır boru malzemesi, boru kaynagı, yüzey pürüzlülügü, Friction stir welding method, brass and copper pipe materials, pipe welding and roughness of the surface
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Demir türü ve demir dısı metallerin birlestirilmesinde kullanılan oldukça farklı kaynak yöntemleri vardır. Tez çalısmasına esas olan sürtünme karıstırma kaynak (SKK) yöntemi katı hal kaynak yöntemlerinden olup, son yıllarda üzerinde en fazla çalısma yapılan bir kaynak yöntemidir. Kaynak sırasında karıstırıcı ucun devir sayısı ve kaynak hızları degisken parametreler olarak seçilmistir. Elde edilen birlestirmelere ve sertlik testi uygulanmıs ve mikroyapılar optik mikroskopla ve SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) mikroskobunda incelenmistir. Ayrıca kaynaklı bölgelerden ED-X analizleri alınmıstır. . Deneysel çalısmalar sonunda artan kaynak hızının kaynaklı bölgelerde sertligi kısmen arttıgı tespit edilmistir. Yapılan çalısmada, pirinç boru malzemesi ile bakır boru malzemesi kullanılmıstır. Kullanılan borular 60mm dıs çap, 54 iç çap ve 100 mm uzunlugunda hazırlanmıstır. Kaynak sonrasında ise toplamda 200 mm uzunlukta numune üretilmistir. Kaynak islemi için üniversal freze, ilgili ilave ekipmanları ve boruların üzerine rijit halde baglanması için özel baglama aparatı yapılmıstır. Borular bu aparatın üzerine sabitlendikten sonra, is tablası üzerine baglanarak kaynak islemi gerçeklestirilmistir. Kaynak isleminde degisken parametreler olarak, is parçası çevresel ilerleme hızları için; 2.10 mm/sn, 1.70 mm/sn ve 1.35 mm/sn degerleri kullanılmıstır. Genel olarak uygun kaynak dikisleri elde edilmistir. Ancak en uygun kaynak dikisleri için optimum devir 710 d/d ve ilerleme hızı olarakta 1.35 mm/s oldugu görülmüstür. Artan kaynak hızı ve devir hızında kaynak metalinde spiral izlerin olustugu ve bu izlerin aralıklarının yüksek kaynak hızlarında arttıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
There are various different welding methods used to join iron and non-iron metals including solid state, melting and optical welding methods. Ther main focus of this study is friction stir welding method which is one of the solid state welding methods, and a great number of studies and research have been carried out on this method in recent years. During the welding the rotation number of the tip of the mixer and the speed of the welding are chosen as changeable parameters. The resulting combinations undergo the rigidity test and their micro-structures are examined with microscopes and SEM. Moreover, ED-X analyses are received from the welded areas. In this study brass and copper pipe materials were used. The pipes used are 100 millimetres in length, 60 millimetres in outer diameter and 54 millimetres in internal diameter. After the welding a sample which is 200 millimetres in length was produced. For the welding, universal freeze, necessary additional equipment and special tieing apparatus to be rigidly tied on the pipes were done. After the pipes were fixed on this apparatus, they were tied to platform for welding. For the welding as changeable parameters 2.10 mm/sec.,1.70mm/sec. and 1.35 mm/sec. were used for running piece enviromental progression speed. Generally, suitable welding stitches were obtained. However, it was observed that the optimum rotation is 710 d/d and progression speed is 1.35 mm/sec for the most suitable welding stitch. It has been observed that as a result of the increased welding speed and rotation speed, spiral marks occur on the welded materials and the intervals of these marks have increased at high welding speed.