Değişik gazlar için çift camlı pencere boyutlarının sayısal incelenmesi
Numerical investigation of double pane window dimensions for various gases
  1. Tez No: 177683
  2. Yazar: EVRİM ÖZRAHAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÜNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hesaplamalıakışkanlar dinamiği, Çift camlıpencere, Bileşik ısı transferi, Doğal taşınım, Fluent, Computational Fluid dynamics, Double pane window, Conjugate heat transfer, Natural convection, Fluent
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, çift camlıpencerenin iki camıarasındaki gaz tabaka kalınlığının ve cam yüksekliğinin ısıtransferi üzerindeki etkisi sayısal olarak incelenmiştir. Farklı kalınlılardaki (6, 9, 12, 15, 18, 24 ve 30 mm) ve yüksekliklerdeki (0.5, 1.0 ve 1.5 m ) gaz katmanıiçin hesaplamalar atmosferik basınçta (101325 Pa) ve vakum basınçtaki (50663 Pa) kuru hava ve argon için gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalarda, çift camlı pencerenin dışyüzeyinde 6 W/m2K taşınım katsayısıve 258 K (-15 oC) ortam sıcaklığı ile zorlanmıştaşınım ve iç tarafta ise 293 K (20 oC) ortam sıcaklığında doğal taşınım kabul edilmiştir. Gaz tabaka içinde ısıtransferi mekanizmasıolarak sadece doğal taşınım ve iletim düşünülmüşradyasyon etkisi ihmal edilmiştir. Gazın özellik değerleri sıcaklığın fonksiyonu olarak hesaplanmıştır. Asıl hesaplamalardan önce sabit sıcaklıklı (343 K) düşey yüzeylerde, sayısal doğal taşınım hesaplamalarıiçin en uygun türbülans ve duvar fonksiyonu araştırılmıştır. Sayısal sonuçların ampirik sonuçlarla mukayesesi en uygun model olarak RNG (Renormalization group) k-?türbülans modeli ve iyileştirilmişduvar fonksiyonunu (enhanced wall treatment) işaret etmiştir. Tüm sayısal hesaplamalar FLUENT (6.1) bilgisayar kodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalara göre, gaz tabaka kalınlığına bağlıolarak tüm çift camlıpencere üzerinden dışarıya kaçan ısıakısıazalmıştır. Belirli bir kalınlıktan sonra ise ısıakısı hemen hemen sabit kalmıştır. Kritik kalınlık değerleri 1 atm basınçtaki hava için 12 mm, 0.5 atm basınçtaki hava için 18 mm ve argon için 12 mm'dir. Artan cam yüksekliği ise ısıakısınıazaltmıştır. Düşük kalınlık değerlerinde hava düşük bir akışkabiliyeti sergilerken, kalınlığın artmasıyla akışhızıda artmıştır. Artan cam yüksekliği ile bu hız değerleri çok az artmıştır. Kapalıdikdörtgen şeklinde gaz boşluğunda orta bölgelerde laminer, boşluğun en alt ve üst noktalarında küçük vorteksli akışlar meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the gas layer thickness between the two panes of the doublepane window and the height of the panes on the heat transfer is numerically investigated. Calculations with different values of the gas layer thickness (6, 9, 12, 15, 18, 24, 27 and 30 mm) and the height of the window H (0.5, 1.0 and 1.5 m) are realized for dry air at atmospheric pressure (101325 Pa), dry air at vacuum pressure (50663 Pa) and argon. In the calculations, on the outer surface facing outside forced convection with 6 W/mK at 258 K, on the outer surface facing inside natural convection at 293 K is applied. Through the gas layer heat transfer mechanism is considered only natural convection and conduction by neglecting radiation heat transfer. The properties of the gas calculated as functions of temperature. Before the main calculations the most reasonable turbulence and wall function model for numerical natural convection calculations for the vertical faces with 343 K constant temperature is searched. By the comparison of numerical results with experimental results, it is indicated that the most acceptable model and wall function is RNG (Renormalization Group) k-e turbulence model and enhanced wall treatment. All the calculations are presented by Fluent (6.1) computer code. For the calculations, due to the thickness of the gas layer the heat loss through the double pane window is decreased. Critical air layer thickness is 12 mm for dry air at 1 Atm pressure, 18mm for dry air at 0.5 Atm pressure and 12 mm for argon. Increasing window height reduced heat loss. For the lower values of gas layer thickness air shows low flow ability. By increasing the height, velocity range not differs so much. In the rectangular shaped enclosure, at the centre of the cavity laminar flow, at the bottom and top of the cavity flowwith small vorteks occurs.