İki tabakalı kompozit perde duvarların eğilme momenti altındaki davranışının incelenmesi
Researching the behavior of two layered composite shear walls by the effect of bending moment
  1. Tez No: 177685
  2. Yazar: BETÜL ÜNER YÜCESOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Elemanlar, +ki Tabakalı Perde Beton, Bims, Hafif Beton, Egilme Momenti, Composite Components, Two Layered Shear Walls, Pumice, Lightweight Concrete, Bending Moment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yapılan bu tez çalısması; yıkıcı depremler etkisinde dolgu duvarları ve yalıtım tabakasının bina tasıyıcı elemanları ile beraber çalısmasını temin eden konstrüktif teskilin hazırlanması ve bu iki elemanın beraber çalısma sınırının deneysel olarak arastırılmasını hedeflemektedir. Bu tez çalısmasında perde duvarlı yüksek betonarme binaların yıkıcı depremler süresince davranıslarının mühendislik inceleme sonuçları genellestirilerek; buna baglı olarak en kesiti kompozit olan bims betondan ve normal betondan olusan 2 tabakalı perde duvar teskili hazırlanmıstır. Yıkıcı depremler süresince bina perdelerinde olusan iç kuvvetlerin arastırılması sonucunda perde en kesitinde egilme momenti etkisinin daha önemli oldugu bilinmektedir. Buna baglı olarak bu tez çalısmasında 2 tabakalı perde duvarların egilme dayanımının arastırılması ele alınmıstır. Bunun için 3 seri olmak üzere deney numuneleri hazırlanmıstır. Her seri üzerine 3 numune hazırlanmıstır. Deney numunelerinin, perde duvarların gerçek ölçüsünün 1/3 ölçeginde hazırlanması uygun görülmüstür. 1. seri numuneler ve 2. seri numuneler 2 tabakalı kompozit olarak tabakalar arası donatılastırma yapılmadan, 3. seri numuneler ise tek tabaka normal betondan hazırlanmıstır. Deney numunelerinin geometrik ölçüleri, donatılastırma teskili ve normal beton dayanımı Mühendislik Fakültesi +nsaat Mühendisligi bölümünün yapı mekanigi laboratuarında kullanımda olan deney düzenegi (deney çerçevesi) yükleme kapasitesine baglı olarak belirlenmistir. Normal beton karısımı hazır beton fabrikasından alınan karısım hesapları dogrultusunda Mühendislik Fakültesi +nsaat Mühendisligi bölümünün yapı mekanigi laboratuarında hazırlanmıstır. Bims beton agrega malzemesi olarak Develi bims ocagından alınan bims kullanılmıstır. Deney numunelerinde hafif beton kalınlıgı Kayseri iklim sartları göz önüne alınarak tayin edilmistir. Deney numunelerinde deney süresince sekil degistirmeler saat tipli deformasyon ölçerle ölçülmüstür. Yükleme numunenin dagıtıcı yük degerinin maksimum 1/10'una esit olan etaplarla yapılmıstır. Deformasyon ölçmeleri ve dayanım karakteristikleri perdenin temiz egilmeye maruz kalan kısmında gerçeklestirilmistir. Ölçme sonuçlarının ve dayanım karakteristiklerinin genellestirilmesinde istatistiksel yöntemler kullanılmıstır. Bu sonuçlara baglı olarak yaygın insaatlarda kullanılacak perde konstrüktif teskili hazırlanabilir ve onun ekonomik parametreleri tayin edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to preparation of constructive forming supplying pitch in filling walls separated carrying framework and insulation layer with construction carrying elements by the effects of destructive earthquakes and empirical research of pitch in operating limit value of these two components. In this study of thesis by the generalize of engineering analyzing results of Shear walled concrete high buildings behavior during the destructive earthquakes and according to this preparation has been made by the composed of 2 layered shear walls formation which has composite transverse sections, is produced by pumice concrete and normal concrete. It?s known that by the results of researches of inner forces composed in buildings shear walls during the destructive earthquakes, effect of bending moment on transverse section of shear walls is more important. According to this, this study considers research of bending strength of 2 layered shear walls. For doing this, 3 serial specimens have prepared. 3 specimens have prepared above the entire serial. Specimens have prepared by the acceptance of 1/3 scale of shear walls real scale. First and second series specimens have prepared two layered composite shear walls which have not used any steel bar between two layers, and third series have prepared one layered normal concrete. Geometrical measure of specimens, formation of steel bar and strength of normal concrete determined by the Loading capacity of Engineering Faculty Department of Civil Engineering Structural Mechanics Laboratory?s experiment setup (experiment outline).Mixture of normal concrete has prepared in the Engineering faculty Department of Civil Engineering, Structural Mechanics Laboratory with the factory of concrete?s mixture computation. Develi pumice mine?s pumice have use for concrete agrega material of pumice. Light-weight concrete?s thickness of specimens has choice by the climate conditions of Kayseri. Through the experiments on the specimens, change of shape measured by the clocklike deformation meter. Loading has made by levels of equation to 1/10 maximum specimens dispenser load value. Measuring of deformation and the characteristics of strength has made the part of smooth bending of shear wall. Statistically methods have been used to generalization of measuring results and characteristics of strength. According to the results, construction formation of shear walls which will be using in the common constructions and there will possible to make determination of its economical parameters.