Bims betondan imal edilmiş yapı elemanlarının ısı iletim katsayılarının iyileştirilme çalışmaları
Studies for improving thermal conductivity coefficients of construction elements made with pumice concrete
  1. Tez No: 177686
  2. Yazar: RECEP MOR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEFARUK HAKTANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bimsbeton, Cam Elyaf, Poliüretan Köpük, Isı İletim Katsayısı, Mahfazalı Sıcak Plaka Cihazı, Pumice Concrete, Glass Fiber, Polyurethane Foam, Heat Transfer Coefficient, Guarded-Hot-Plate Apparatus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Enerji kaynaklarının gün geçtikçe tükenme problemi ile karşı karşıya kalmasından ve maliyetlerinin artmasından dolayı, gelişen ve değişen dünya şartlarında, son yıllarda enerji sektörü çok önem kazanmıştır. Konvansiyonel veya yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin artması zorunluluğu kadar önemli olan diğer bir husus ta, enerjinin verimli bir şekilde tüketilmesinin sağlanmasıdır. Üretilen enerjinin büyük bir kısmı, ısınma için tüketilmektedir. Isınma amacıyla sarf edilen enerjinin minimum boyutlarda kalmasını sağlamak ise ısı yalıtımı ile mümkündür. Bu çalışmada, gazbetonunkinden yüksek, tuğlanınkinden düşük ısı iletim katsayısına sahip olan pomza briketinin ısı iletim katsayısı, briket boşluklarını çeşitli yalıtım malzemeleriyle doldurarak iyileştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada bölümümüzde bir doktora tezi için imal ettirilen TS ISO 8302 ve ASTM C177'ye uygun 500×500×D mm numuneler üzerinde ölçüm yapabilen mahfazalı sıcak plaka cihazı kullanılmıştır. Baştan, bu cihaz ile gazbeton, strafor, tuğla gibi referans malzemelerin ısı iletim katsayıları ölçülmüş ve geliştirilen cihazın ölçme hassasiyetinin yeterli olduğu belirlenmiştir. Bu mahfazalı sıcak plaka cihazı ile, boşluklarına cam yünü ve ayrıca poliüretan köpük enjekte edilen pomzadan imal edilmiş briket numunelerinin ısı iletim katsayıları ölçülerek, boşluklarında hava bulunan referans briketlerin ısı iletim katsayıları ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, boşluklarına yalıtım malzemeleri enjekte edilmiş briketlerin, orijinallere göre daha iyi ısı iletim katsayılarına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, the developing and changing world conditions have caused the energy sector to gain an ever-increasing significance due to confronting the problem of dwindling energy resources and the ensuing increases in energy costs. Rendering efficient utilization of energy is equally as important as the necessity of increasing production of energy by either conventional or renewable methods. A great portion of the generated energy is used up for heating purposes. Keeping the amount of energy used for heating at a minimum can be engendered necessarily by actualization of an efficient heat insulation. There is about 80% saving in overall heating energy in an insulated building as compared to an uninsulated one. In this study, the thermal conductivity coefficient of pumice wall bricks, which is a little worse than that of aerated concrete and better than that of clay bricks, is attempted to be improved by filling various insulation materials in their hollow parts. With this purpose, firstly, an apparatus for measurement of thermal conductivity of samples of 500×500×D mm dimensions, working by the hot-plate principle in compliance with both TS ISO 8302 AND ASTM C177 was manufactured. Initially, the thermal conductivity coefficients of various standard materials such as styro-foam, aerated concrete, and solid clay bricks were measured using the manufactured apparatus, and the accuracy of the apparatus was verified by the findings. Next, many samples produced by filling each one of glass wool and separately by polyurethane foam solution in the hollow parts of pumice bricks were tested in this apparatus. Samples of pumice bricks in original forms were also tested in the same apparatus. Comparison of the measured thermal conductivity coefficients revealed that the thermal conductivitiy of the pumice bricks can be improved to some degree by such modifications.