Şelat yapıcı ß-dikarbonil grubu içeren polimerlerin sentezi ve bazı ağır metallerin zenginleştirilmesinde kullanımının araştırılması
Synthesise of chelating resins including ß-dicarbonyl moiety and research of utilitization in enrichment of some heavy metals
  1. Tez No: 177688
  2. Yazar: ŞEVKET HAKAN ÜNGÖREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞENOL KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katı faz ekstraksiyonu, Şelat yapıcı reçineler, FAAS, Zenginleştirme, Solid state extraction, Chelating resins, FAAS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Fonksiyonel grup olarak ß-dikarbonil kısmı içeren, yeni Poli(4-etoksi-2,4-dioksobütil 2- metakrilat), Poli(EDOBM), şelatlaştırıcı reçinesi; etil-4-kloroasetoasetat ile, sodyum metakrilatın nükleofilik substitusyonu sonucu oluşan EDOBM monomerinin polimerizasyonu ile elde edilmiştir. Buna ilave olarak, benzer fonksiyonel grup içeren, Poli(4-metil-1-fenilpent-4-en-1,3-dion), Poli(MFPD), şelatlaştırıcı reçine literatüre göre hazırlandı. Yeni sentez edilen Poli(EDOBM) şelatlaştırıcı reçine elementel analiz, termogravimetrik analiz ve IR ile karakterize edildi. Poli(EDOBM) reçinesi pH 8.5'de Cu(II), Pb(II), Ni(II), Cd(II), Mn(II), Cr(III), Zn(II) ve Co(II) metallerini model çözelti akış hızı 1.5-6.0 mL/dk aralığında kantitatif olarak adsorplar. 1 M HCl (5 mL, 3 mL/dak) ya da 1 M HNO3 (10 mL, 3 mL/dak) tüm çalışılan metal iyonlarını katı fazdan kantitatif elüe etmiştir. 5 mL HCl ile elüe edilmesi durumunda, metallerin zenginleştirme faktörlerinin 50-150 arasında olduğu tesbit edilmiştir. Poli(EDOBM) reçinesinin Co(II), Ni(II) and Cd(II) metallerini adsorplama kapasitesi 24.2, 19.8, 23.3 mg/g olarak bulunmuştur. Cu(II), Pb(II), Ni(II), Cd(II), Mn(II), Cr(III), Zn(II) ve Co(II) elementlerinin gözlenebilme sınırı (DL), sırasıyla 0.52, 6.1, 1.8, 2.0, 3.8, 1.9, 0.46 ve 3.8 ?g/L olarak tespit edildi. Geliştirilen yeni metotla Ni(II), Co(II), Zn(II), Pb(II) ve Mn(II) metalleri kanalizasyon suyu örneklerinde tayin edildi. Yöntem aynı zamanda katkılı göl suyu örneğine (SRM) uygulandı ve Cd(III) dışında çalışılan metaller kantitatif olarak tayin edildi. Poli(MFPD) reçinesi, pH 9.4'de Pb(II), Cr(III) ve Zn(II) iyonlarını model çözelti akış hızı 0.75-6.0 mL/dk iken kantitatif olarak adsorplar. 1 M HCl (1.5 mL/dak) tüm çalışılan metal iyonlarını katı fazdan elüe etmiştir. 10 mL HCl ile elüsyon yapılması durumunda, metallerin zenginleştirme faktörleri 10-75 arasında değişmektedir. Pb(II), Cr(III) ve Zn(II) metallerinin gözlenebilme sınırı sırasıyla 1.6, 1.3 ve 2.6 ?g/L olarak bulunmuştur. Optimize edilen yeni metotla deniz suyunda Pb(II) ve Cr(II) tayin edilmiştir. SRM analizleri çinko metali dışında verilen değerleri ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
Poly(EDOBM) chelating resin, which includes ß-dicarbonyl moiety as functional group, was synthesized by polymerization of EDOBM monomer prepared from nucleophylic substitution reaction of sodium mechacrylate with ethyl-4-chloroacetoacetate. In addition, poly(MFPD) chelating resin having similar functional group, was prepared according to the literature. The newly designed poly(EDOBM) resin was characterized by elemental analysis, termogravimetric analysis and IR spectral analysis. Poly(EDOBM) resin adsorbs, Cu(II), Pb(II), Ni(II), Cd(II), Mn(II), Cr(III), Zn(II) and Co(II) ions quantitatively at pH 8.5 when the flow rate of model solution is maintained between 1.5-6.0 mL min-1. 1 M HCl (5 mL, 3 mL/min) or 1 M HNO3 (10 mL, 3 mL/min) can elute all the metal ions from the solid phase. The preconcentration factors of the metals were found between 50-150, when the elution procedure was made with 5 mL of 1 M HCl. The adsorption capacities of the poly(EDOBM) resin were found to be 24.22, 19.81 and 23.28 mg/g for Co(II), Ni(II) and Cd(II), respectively. The limits of detection (LOD) for Cu(II), Pb(II), Ni(II), Cd(II), Mn(II), Cr(III), Zn(II) and Co(II) were found to be 0.52, 6.1, 1.8, 2.0, 3.8, 1.9, 0.46 and 3.8 ?g/L, respectively. Ni(II), Co(II), Zn(II), Pb(II), Mn(II) metals were determined in sewage water by the new method. At the same time, the method was applied to the CRM samples and all the studied elements were determined, except for Cd(II). It was observed that the results of CRM analyses were agreed with the certified values. Poly(MFPD) resin adsorbs Pb(II), Cr(III) and Zn(II) ions quantitatively at pH 9.4 when the flow rate is maintained between 0.75-6.0 mL/min. 1 M HCl elutes all the studied metal ions at a flow rate of 1.5 mL/min. The preconcentration factors were between 10- 75, when 10 mL of 1 M HCl was used to elute the metal ions from the solid matrix. The limits of detection (LOD) for Pb(II), Cr(III), Zn(II) were found to be 1.6, 1.3 and 2.6 ?g/L, respectively. Pb(II) and Cr(II) metals were determined in the sea water by the optimized method. Pb(II) and Cr(III) ions were determined in the CRM samples, except for Zn(II) ion. The results of CRM analyses were agreed with certified values.