Şelat yapıcı polimer ve katı faz ekstraksiyonu ile bazı ağır metal iyonlarının zenginleştirilmesi
Preconcentration of some heavy metal ions by using solid phase extraction and chelating polymer
  1. Tez No: 346244
  2. Yazar: ŞULE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sentez, Karekterizasyon, ġelat yapıcı reçine, Eser metal, Alevli AtomikAbsorpsiyon Spektrometresi, Synthesis, Characterization, Chelating resin, Trace metal, Flame atomic absorption spectrometry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, yeni bir şelat yapıcı reçine olarak 2-tiazolmetakrilamit-ko-divinilbenzen-ko-2-akrilamido-2-metil-1-propan sulfonik asit başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu yeni şelat yapıcı reçinenin karakterizasyonu Fourier dönüşümlü infrared spektroskopisi ve elemental analiz kullanılarak incelendi. Metal iyonlarının ekstraksiyonunu etkileyen pH, elüent türü ve derişimi, akış hızı, örnek hacmi ve yabancı iyon etkisi gibi faktörler araştırıldı. Çalışılan elementler için reçinenin adsorpsiyon kapasitesi 4.76-13.0 mg g-1 aralığında bulundu. Optimum şartlarda zenginleştirme faktörü 150 olarak elde edildi. Analit iyonları için gözlenebilme sınırları (3s/b) 0.23 - 1.07 µg L?1 aralığında idi. Geliştirilen metodun doğruluğu, standart referans madde analizi (TMDA-70 Göl Suyu, SPS-WW1 Batch 111-Atık Su, RM 8704 Buffalo Irmak Sedimenti, GBW07605 Çay) ve su örneklerindeki geri kazanma çalışmaları ile onaylanmıştır. Bu metot, cadde tozu, çay örneği, ırmak ve kuyu suyu örneklerinde eser düzeydeki Cd(II), Ni(II), Co(II), Mn(II) ve Pb(II) derişimini belirlemek için uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
A new chelating resin, poly (2-thiozylmethacrylamide -co-divinylbenzene -co-2-acrylamido-2-methyl-1-propanesulfonic acid) was successfully prepared in the present work. Its characterization was studied by Fourier transform infrared spectroscopy and elemental analysis. Several factors affecting the extraction of the metal ions including pH, the eluent type and concentration, flow rate, sample volume, and effect of interfering ions were investigated. The adsorption capacity of the resin for the elements studied was found in the range of 4.76-13.0 mg g-1. A preconcentration factor of 150 was achieved at the optimum conditions. The limits of detection (3s/b) varied from 0.23 to 1.07 µg L?1. The method validation was performed by analysing certified reference materials (TMDA-70 Fortified lake water, SPS-WW1 Batch 111-Wastewater, RM 8704 Buffalo river sediment, GBW07605 Tea) and spiked water samples. The method was applied to separate and determine the trace levels of Cd(II), Ni(II), Co(II), Mn(II) and Pb(II) in the well water, river water, street sediment, and tea samples.