Sac levhaların etek kesme işleminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm olarak yeni makine projesi
The problems encountered in the trimming of sheet materials and the new machine project as it?s solution
- Tez No: 177696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Etek kesme makinesi, servo motor, encoder, PLC sistem, plastik şekil değiştirme, Trimming machine, servo motor, encoder, PLC system, plastic form change
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Plastik şekillendirme işlemlerinden biri olan, derin çekme prosesine tabii tutulan sac malzemelerin eteklerinin kesilmesi ?etek kesme makineleri? ile yapılmaktadır. Bu makineler hidrolik ve pnömatik sistemler ile çalışmaktadır. Kesme işlemi mekanik kopya sistemi ile gerçekleştirilmektedir.Bu çalışmada, mekanik kopya sistemi ile çalışan etek kesme makinelerindeki üretim kalitesinin, hızının ve verimliliğin artması için, etek kesme makinelerindeki tahrik sistemi olan hidrolik sistem yerine, encoder ve PLC (Programlanabilir Lojik Kontrolörler) kontrollü servo motor tahrikli sistem kullanılarak, mekanik kopya sistemine ihtiyaç duymayan etek kesme makinesi tasarımı ve üretimi tamamlanmıştır. Kopya yörüngesi, bıçak çapına, kesilecek sacın şekline, tabla dönüş hızına, tablanın köşelerdeki yavaşlama miktarına, bıçağın kalıbın içine ne kadar gireceğine ve kesme işleminin kaç turda yapılacağına göre PLC sistem vasıtasıyla otomatik olarak hesaplanabilmektedir.Üretimi tamamlanan makinenin, SER LTD.ŞTİ.'de deneme çalışmaları sonucunda, istenilen kalitede, hızda ve verimlilikte çalışabildiği görüldü. Hidrolik sistemli makinelerin yerine kullanılacak olan bu makine SER LTD. ŞTİ'nde, mutfak fırını seri üretiminde yer almaktadır. İstenilen şartları sağlayan bu etek kesme makinelerinin üretimine devam edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The cutting of overhanging parts of the sheet materials, which are treated by deep drawing process, is the one of the plastic forming process and is made by the trimming machine. These machines are powered by pneuematic and hydrolic systems. This cutting process occurs with the mechanical copy system.In this study, we searched for the ways of increasing quality of the production, speed and productivity of trimming machines powered by a mechanical copy system. The PLC (Programmable Logic Controller) system controlled servo motor driving system which does not need a mechanical copy system was used instead of hydrolic driving system employed in normal trimming machines. The copy orbit can be automatically calculated by computer program; according to cut diameter, form of the sheet, flange turning velocity, the ratio of the reduction of the flange?s on the corners, cut penetration with the cast and the number of the tours of the cutting process.The experimental studies in SER LTD., showed that the version of the trimming machine worked on the desired quality, velocity and the productivitiy. Therefore, the trimming machine; was manufactured in the workshop of SER LTD., is to be used for the production kitchen oven. The production of the trimming machine, with these productive working conditions, is carried on.