Topolojik grupların evrensel örtüleri üzerine
On universal covering of topological groups
  1. Tez No: 177704
  2. Yazar: HÜRMET FULYA GENÇEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN MUCUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Topolojik grup, örtü uzayı, Schreier grup, Topological grups, Covering spaces, Schreier group
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez dört bölümden olusmaktadır. lk bölümde tezin amacı ve hangi kavramlar üzerinde durulacagı belirtildi. kinci bölümde daha sonraki bölümlerde kullanılacak olan temel gruplar, topolojik gruplar, örtü uzayları ve egrilerin yükselmesi hakkında temel bilgiler verildi. Üçüncü bölümde topolojik gruplarda örtünün varlıgı incelendi ve free gruplar yardımıyla topolojik grupların örtüleri insası incelendi. Son olarak, dördüncü bölümde, Schreier grup yapısı incelenip bu grup yapısı yardımı ile topolojik grupların örtüsünün nasıl elde edildigi arastırıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters. In the first chapter , aim of this thesis is explained and the concepts which will be researched are determined. In the second chapter, main notions which will be used later, for instance fundamental groups, topological groups, covering spaces and lifting of paths, are given. In the third chapter, existence of covering spaces are researched and covering groups of topological groups are constructed using free groups. Finally, in fourth chapter, the structure of Schreier group is studied and using this construction it was researched how to built covering groups of topological groups.