Kayseri propolisinin kimyasal yapısı ve standardizasyonu
Standardization and determination of chemical and physical properties of propolis from Kayseri
  1. Tez No: 177714
  2. Yazar: TUĞBA ENGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TALAT ÖZPOZAN, Y.DOÇ.DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: propolis, fiziksel ve kimyasal özellikler, analiz, Kayseri, propolis, chemical and physical property, analysis, Kayseri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Propolis (bal tutkalı) bal arılarının çesitli bitkilerin tomurcuk ve sürgünlerinde bulunan reçineye balmumu katarak kovanda çesitli amaçlarla kullandıkları yapıskan, koyu renkli maddedir. Propolis antibakteriyel, antifungal, antitumoral, antioksidatif, imunomodulator ve diger faydalı aktiviteleri ile dogal bir ilaç olarak kullanılan önemli bir arı ürünü olup bu çalısmada Kayseri merkez ve çevre ilçelerindeki propolis örneklerinin çesitli fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Propolis örnekleri Kayseri merkez ve ilçelerinden (Bünyan, Sarıoglan, Tomarza, Melikgazi, Yahyalı, Yesilhisar, Develi, Özvatan) toplanmıstır. Örneklerin kimyasal ve fiziksel analizleri için kuru madde, kül miktarı, oksidasyon davranısları, pH ve toplam flavanoid miktarları belirlenmistir. Kayseri propolisini temsil eden örneklerde ortalama % mum miktarı 13,30, ortalama % kuru madde miktarı 3,64, ortalama % kül miktarı 2,93, oksitlenebilen % örnek sayısı 86,67, ortalama pH degeri 3,20, ortalama % toplam fenolik miktarı 59,12 olarak bulunmus ve bu degerler çesitli ülkelerde bulunan sonuçlarla karsılastırılmıs ve ülke ekonomisi açısından elde edilen bulguların önemi tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Propolis is a dark colored material made of wax and sticky plant originated resin (from bud and bourgeon) by bees and used for different applications on hives including filling up vacancies between comb and frame, polishing covered surface of comb and fixing combs in hives etc.. Propolis is an important bee product used as a natural medicine due to its antibacterial, antifungal, anti-tumoral, anti-oxidative, imunomodulatory activities. Therefore, propolis samples of different regions of Kayseri were studied to determine their physical and chemical properties for their standardization as the aim of this work. Propolis samples were obtained from different regions of Kayseri and its counties (Bunyan, Sarıoglan, Tomarza, Melikgazi, Yahyali, Yesilhisar, Develi and Ozvatan). Ash content, dry matter content, oxidative property, pH, total flavonoid content of the propolis samples were determined as Chemical and physical properties. Some characteristic values of samples representing Kayseri propolis can be listed as follows; average beewax percentage (w/w) is 13.30, average dry matter percentage (w/w) is 3.64, average ash percentage is 2.93, number of oxidizable sample percentage is 86.67, average pH of samples is 3.20, average total phenolic content percentage is 59.12. These values were compared with the results obtained at different countries and the importance of the results found in this work were discussed from the economical point of view for the export of Turkish bee products