Kromun kimyasal formlarının (türlerinin) zanginleştirilmesi ve spektrofotometrik olarak tayini
Spectrophotometric determination and preconcentration of chemical species of chromium
- Tez No: 177715
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Krom (VI), Difenilkarbazit, Anyon değiştirici reçine, Türleme, Zenginleştirme ve ayırma, Chromium(VI), Diphenylcarbazite, Anion exchange resin, Speciation, Separation and preconcentration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Krom (VI) kuvvetli bir yükseltgeyici ajandır. Karsinojenite ve mutajenitesi nedeniyle canlılarda toksik etkisinin yüksek olması, krom (VI) tayinini önemli hale getirmiştir [1]. Bu çalışmada, difenilkarbazit krom (VI) nın kompleksi oluşturuldu ve Cr(III) ? Cr(VI) arasında türleme çalışması yapıldı. Analitik parametreler olarak kompleksin oluşum pH'sı ,ligand miktarı, örnek hacmi ve yabancı iyon etkisi incelendi. Zenginleştirme ve ayırma çalışmasında anyon değiştirici 21K Cl reçinesi kullanıldı. Cr(VI) için yeterli geri kazanma değerleri pH:6' da elde edildi. Kolondan krom (VI) yı elue etmek için eşit hacimde 1 M NH3 ve 1 M NH4NO3 çözeltileri karışımından 10 mL kullanılmıştır. Ortalama geri kazanma değerleri % 95-101, bağıl standart sapmalar ise % 0,8-3,4 aralığında değişmektedir. Krom (VI) için gözlenebilme sınırı 8.2 ?g/L olarak bulunmuştur. Çalışma deri endüstrisi atık suları, çeşitli işlenmiş deri numunelerine ve çimento örneklerindeki krom türlerinin miktarını tayin etmek için uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Chromium (VI) is a strong oxidizing agent and possesses a high toxicity for human and animals due to its carcinogenity and mutagenity. Therefore, determination of chromium in environmental and biological samples is of great interest [1]. In this work, diphenylcarbazite Cr(VI) complex was formed and a speciation of Cr(VI) and Cr(III) ions was investigated. Formation pH, amount of ligand, sample volume and matrix ions effects of the complex were investigated as analytical parameters. 21K Cl anion exchange resin was used in separation and preconcentration processes. Satisfactory recovery values obtained for Cr(VI) at pH value of 6. 10 mL of mixed solution of 1 M NH3 and 1 M NH4NO3 at equal volumes was used for eluation of retained Cr(VI) in the column. Average recovery of %95-101 and relative standart deviation of %0,8-3,4 values were obtained. The detection limit for the analytical method was found to be 8,2 ?g/L. This method of Cr speciation was applied to the determination of chromium species in waste water of leather industry, various proccessed leather samples and cement samples.