Aziziye Araştırma Hastanesi enerji gereksinimi için kojenerasyon sisteminin uygulanabilirliği
Applicability of the cogeneration system of the Erzurum Aziziye applied hospital
- Tez No: 177735
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRET YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, enerji, enerji maliyeti, enerji kullanılabilirliği, enerji tasarrufu, Cogeneration, energy, energy cost, energy utility, energy saving
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Teknolojinin toplum hayatına girmesiyle enerjiye olan talep oldukça artmıştır. Diğer taraftan birincil enerji kaynakları da azalmıştır. Dolayısıyla enerjinin verimli bir şekilde kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Bu durum araştırmacıları enerjiyi daha verimli kullanan, daha güvenilir, ve enerji maliyetlerini azaltan sistemler üzerine yoğunlaştırmıştır. Bu yöntemlerin başında II. Dünya Savaşından beri kullanılmakta olan ve ülkemizde de son zamanlarda oldukça rağbet gören bileşik ısı-güç sistemleri gelmektedir. Bu çalışmada kojenerasyon sistemleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve bu sistemlerde kullanılan ilk çevrim elemanları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Erzurum Aziziye Araştırma hastanesi için kojenerasyon sisteminin uygulanabilirliliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The introduction of technology to people?s lives demands more energy utilization making main energy sources of the world to decrease drastically. This situation directed researchers led to use primer energy resources productively, and to search alternative methods to decrease production cost. One of the method used since the second world war is the combined heat and power production systems (cogeneration systems). In this study, cogeneration systems are investigated in detail and information about primer cycle elements used by cogeneration systems is given. Further more the applicability of the cogeneration system for the Aziziye Araştıma Hastanesi energy requirement is analyzed.