Probertit minarelinin titriplex-3 çözeltilerinde çözünürlüğünün incelenmesi
Analysis of solubility of probertite minerals titriplex-3 solution
- Tez No: 177736
- Danışmanlar: PROF.DR. M. MUHTAR KOCAKERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Probertit, Titriplex-III, boraks dekahidrat, çözünme kinetiği, reaksiyon modelleri, Probertite, Titriplex-III, borax decahydrate, solution kinetics, reaction models
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bor, Türkiye'nin en önemli yeraltı zenginliklerinden biridir. Yaklaşık olarak Dünya bor rezervlerinin %72'si Türkiye'de bulunmaktadır. Bor doğada serbest halde bulunmaz. Bor mineralleri genellikle Na, Ca, Mg gibi alkali ve toprak alkali metallerle birleşmiş hidratlı boratlardır. Bunlardan tinkal, kolemanit, uleksit en önemli bor mineralleridir. Tinkal'den boraks dekahidrat üretimi esnasında proses borularında probertit oluşmakta ve bu da borularda tıkanmalara ve proseste problemlere neden olmaktadır. Çöken probertit'in borulardan uzaklaştırılması oldukça güçtür. Bu çalışmanın amacı bu probertit'in Titriplex-III çözeltilerindeki çözünürlüğünü incelemek ve söz konusu problemlerin çözümüne yönelik veriler elde etmektir. Çalışmalarda, partikül boyutu, katı/sıvı oranı, karıştırma hızı, Titriplex-III kosantrasyonu ve reaksiyon sıcaklığı parametre olarak seçilmiştir. Denemeler sonucunda probertitin çözünme hızının partikül boyutu ve katı/sıvı oranının azalmasıyla, reaksiyon sıcaklığının ve çözelti(Titriplex-III) konsantrasyonunun artmasıyla arttığı gözlenmiştir. Bunun yanı sıra karıştırma hızının çözünme hızını üzerinde etkili olmadığı gözlemlenmiştir. Çözünme prosesinin aktivasyon enerjisinin 21.40 kJ.mol-1 olduğu hesaplanmış ve bu prosesin aşağıdaki modele uyduğu tespit edilmiştir. 1-3(1-X)2/3+2(1-X) = 2,8.105. (D)-1.52. (K/S)-1.02. (C)0.59. e-2574/T. t Burada X:Dönüşüm kesri, D: Tane boyutu, K/S: Katı/sıvı oranı, C: Çözelti(Titriplex- III) konsantrasyonu, T:Reaksiyon sıcaklığı ve t:Reaksiyon süresidir. Yarı ampirik eşitlik ve deneysel verilerin değerlendirilmesinden, mevcut çözünme prosesinin ürün filmi ile kontrol edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Boron is one of the most important of underground ore resources in Türkiye. Türkiye has approximately %72 of the whole world reserves. Boron does not exist in free form in nature. Boron minerals exist in form of hydrated borates consist of boron and alkaline or earth alkaline metals like Na, Ca, Mg. During the boraks decahydrate production from tinkal process, probertit forms in pipelines, and this scale creates some problems in the process.It is very difficult to remove the precipitated probertit out of the pipes. The scope of this study is the investigation of the solubility of this probertit in Titriplex-III solutions and to obtain data devoted to solve the mentioned problem. In the study, particle size, solid/liquid ratio, mixing rate, concentration of Titriplex-III and reaction temperature were selected as the test parameters. It is observed by the experimentation that, resolution rate of probertite increases by the decreasing of particle size and solid/liquid ratio and increasing of reaction temperature and Titriplex-III concentration. As well as, it is observed that mixing rate has no effect on resolution rate. Activation energy of resolution process was calculated as 21.40 kj/mol, and it is determined that the process has adapted the following mathematical model; 1-3(1-X)2/3+2(1-X)=2.8x105(D)-1.52.(K/S)-1.02.(C)0.59.e-2574/T.t X: Convertion fraction, D: Particle size, K/S: Solid/Liquid ratio C: Solution (Titriplex- III) concentration T: Reaction temperature, t: Reaction time By the evaluation of semi-empirical equation and experimental data, it was determined that existing dissolution process was controlled product film.