Geri Dön

Tabaklama öncesi işlemlerde bakteri ve fungus sayısının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Research on determination of bacterial and fungal numbers in beamhouse operations

  1. Tez No: 177760
  2. Yazar: SADİ TURGUT BİLGİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİNNUR MERİÇLİ YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tabaklama öncesi islemler, yağ giderme, pikle deri, Beamhouse operations, degreasing, pickled leather
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 80

Özet

Bu arastırmada, ıslatma ve yumusatma, kıl giderme ve kireçlik, kireç giderme ve sama,yağ giderme ve pikle islem prosesi sonundaki islem sıvılarında aerob bakteri, spor ve fungussayılarının tespit edilmesi amaçlanmıstır.Çalısmada materyal olarak 10 adet yerli ırk koyun ham derisi kullanılmıstır. Derileraynı üretim reçetesi kullanılarak bakterisidli ve bakterisidsiz olarak tabaklamaya kadarislenmislerdir. Bakterisid olarak etkin maddesi kuarternar amonyum olan ticari bir bilesikkullanılmıstır. ?lgili islem basamakları sonunda alınan sıvı örneklerinde %0, %5, %10, %15ve %25 tuz konsantrasyonlarında toplam aerobik mezofil, proteolitik ve lipolitik bakterisayımı ile aerob spor sayımı yapılmıstır. Bununla birlikte aynı tuz konsantrasyonlarında genelfungus, proteolitik ve lipolitik fungus sayımı yapılmıstır.Bakterisid kullanılarak yürütülen arastırma sonuçlarına göre pikle islem basamağı hariçtüm islem basamaklarında belirli düzeyde bakteri tespit edilmistir. Buna göre yağ gidermebasamağına kadar toplam aerobik mezofil bakteri sayıları 2,0x101 ile 7,2x104 kob/mLdeğerleri arasında, aerob spor sayıları ise 1,0x101 ve 2,0 x104 spor/mL değerleri arasında eldeedilmistir. Proteolitik bakteriler pikle islem basamağı hariç tüm basamaklarda tespit edilmisve bakteri sayıları 1.0x101 ve 5,4x104 kob/mL değerleri arasında bulunmustur. Lipolitikbakteriler ise ıslatma ve yumusatma ile kireç giderme ve sama islem basamaklarında belirlidüzeyde tespit edilmis ve bakteri sayıları 2,2x102 ile 5,3x104 kob/mL değerleri arasındabulunmustur.Arastırmada elde edilen fungus sayılarının bakteri sayılarına göre daha düsük olmasınakarsın fungusların ele alınan tüm islem basamaklarında belirli düzeyde gelisim göstermeleriönemli bir bulgu olmustur. Buna göre genel fungus sayıları 1,0x101 ile 2,9x103 kob/mLdeğerleri arasında, proteolitik fungus sayıları 1,0x101 ile 9,0x103 kob/mL değerleri arasındave lipolitik fungus sayıları ise 2,5x101 ile 9,0x102 kob/mL değerleri arasında tespit edilmistir.

Özet (Çeviri)

In this study, it was aimed to determine the numbers of the aerob bacteria, spores andfungi in the process water at the end of soaking, unhairing and liming, deliming and bating,degreasing and pickling.Ten raw domestic sheep skins were used in the study. Skins were processed withbactericide and without bactericide until the tanning process by using the same recipe ofmanufacture. A commercial compound of quaternary ammonium was used as bactericide.Samples were taken from the process water at the end of the aforesaid processes and the totalnumbers of the aerobic mesophile, proteolytic and lipolytic bacteria were determined alongwith the numbers of the aerob spores in a salt concentration of 0%, 5% and 10%, 15% and25%. The general numbers of fungus, proteolytic and lipolytic fungi were determined in thesame salt concentrations.According to the results of the research with bactericide, some certain amount ofbacteria was detected in all the processes except for pickling. For that, the total numbers ofaerobic mesophile bacteria until the degreasing step were determined to be between the values2,0x101 and 7,2x104 cfu/mL and those of aerob spore to be between the values 1,0x101 and2,0x104 cfu/mL. Proteolytic bacteria were detected in all the steps except for pickling and thenumbers of the bacteria were determined to be between the values 1,0x101 and 5,4x104cfu/mL. As for lipolytic bacteria, they were detected in some certain amount in the soaking,deliming and bating steps, and the numbers of the bacteria were determined to be between thevalues 2,2x102 and 5,3x104 cfu/mL.It was a remarkable finding that fungi happened to grow to some extent in all of theprocess steps despite the fact that obtained fungi numbers were low when compared to thoseof bacteria. According to this, the general numbers of the fungi were determined to bebetween the values 1,0x101 and 2,9x103 cfu/mL and those of the proteolytic fungi to bebetween the values 1,0x101 and 9,0x103 cfu/mL and those of lipolytic fungi to be between thevalues 2,5x101 and 9,0x102 cfu/mL.

Benzer Tezler

  1. Deri üretim proseslerinde emisyonların belirlenmesi üzerinde araştırmalar

    Investigations on determining of emissions in leather production processes

    FAZLI AKYÜZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Deri MühendisliğiEge Üniversitesi

    Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. ÖZCAN SARI

  2. Balıkesir Gönen ilçesinde üretim yapılan deri çeşitlerin incelenmesi

    Research, in Balıkesir province Gönen county centers located in leather tannery

    SERPİL KOZBAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Deri ve Kürk TeknolojisiGazi Üniversitesi

    Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. TOMRİS YALÇINKAYA

  3. Tabaklama öncesi yarma tıraş işlemlerinin deri kalitesi ve çevreye etkilerinin araştırılması

    Investigation on the effects of splitting and shaving operations before tanning to leather quality and environment

    LEVENT İNANÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Deri MühendisliğiEge Üniversitesi

    Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER

  4. Dokuma işletmelerindeki çözgü makineleri için üretim süresi tahminleme

    Product time estimation for warp machine in weaving enterprises

    MÜZEYYEN GÖKSEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Endüstri ve Endüstri MühendisliğiBursa Teknik Üniversitesi

    Akıllı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS DEMİR