Çözeltiler ve kimyasal denge konularında uygulanan Jigsaw ve birlikte öğrenme tekniklerinin öğrencilerin maddenin tanecikli yapıda öğrenmeleri ve akademik başarıları üzerine etkisi
The effects of the Jigsaw and learning together techniques applied in solutions and chemical equilibrium subjects on learning of the particulate nature of matter by the students and their the academic achievements
- Tez No: 177803
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL DOYMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme Yöntemi, Jigsaw Tekniği, Birlikte Öğrenme Tekniği, Öğrenci Görüşleri, Akademik Başarı, Çözeltiler, Kimyasal Denge, Cooperative Learning Method, the Jigsaw Technique, Learning Together Technique, Student Opinion, Academic Achievement, Solutions, Chemical Equilibrium
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırmanın amacı; genel kimya dersinde yer alan çözeltiler ve kimyasal denge ünitelerinin öğretimi sürecine katılan üniversite birinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve üniteler içerisinde yer alan konuların tanecikli yapıda öğrenilmesi üzerine işbirlikli öğrenme yönteminin uygulanmasında kullanılan Jigsaw ve Birlikte Öğrenme tekniğinin etkisini tespit etmek ve bu teknikler hakkında öğrenci görüşlerini belirlemeye yöneliktir.Bu çalışmanın örneklemi, 2006-2007 akademik yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi ve Bayburt Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı birinci sınıflarının farklı şubelerinde okumakta olan çözeltiler ve kimyasal denge ünitesinin işlenişi sürecine katılan toplam 182 öğrenciden oluşmaktadır.Veri toplama aracı olarak Mantıksal Düşünme Testi (MDT), Çözeltiler Akademik Başarı Testi (çözABT), Çözeltilerde Maddenin Tanecikli Yapısı Testi (çözMTYT), Kimyasal Dengede Akademik Başarı Testi(kdABT), Kimyasal Denge Maddenin Tanecikli Yapısı Testi (kdMTYT), Jigsaw Görüş Ölçeği (JGÖ) ve Birlikte Öğrenme Görüş Ölçeği (BÖGÖ) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, tek yönlü ANOVA, ANCOVA ve çoklu karşılaştırma testlerinden LSD ile Bonferroni kullanılarak değerlendirilmiştir.Yapılan değerlendirmeler çerçevesinde MDT'den elde edilen sonuçlara göre araştırmaya katılan grupların benzer özellikte oldukları sonucuna varılmıştır. MDT puanları kovarite edildiğinde, çözABT ve kdABT'nin sontest puanları için yapılan kovaryans analizi sonuçları, uygulanan öğretim yaklaşımlarının akademik başarı üzerindeki etkisinin anlamlı olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara göre çözeltiler ünitesinde Jigsaw tekniğinin, Birlikte Öğrenme tekniği ve Geleneksel yönteme göre, kimyasal denge ünitesinde ise Jigsaw ve Birlikte Öğrenme tekniğinin Geleneksel yönteme göre akademik başarıyı artırmada daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca çözMTYT ve kdMTYT den elde edilen sonuçlar doğrultusunda çözeltiler ve kimyasal denge ünitelerindeki araştırma gruplarından Jigsaw ve Birlikte Öğrenme gruplarındaki öğrencilerin maddenin tanecikli yapısını bilimsel doğru anlam boyutunda kontrol grubundaki öğrencilere göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of Jigsaw and Learning Together techniques, of the cooperative learning method, on the academic achievements of the first year university students attending the classes in which the units of solutions and chemical equilibrium are taught within the General Chemistry course and these students? learning in the particulate nature of matter of these units; and to find out student views on the two techniques.The sample of this study consists of 182 first year Science Education students who attended the classes in which the units of solutions and chemical equilibrium were taught in different sections of Atatürk University, Kazım Karabekir Faculty of Education and Bayburt Education Faculty during the 2006-2007 academic year.As the data collection instruments, Thinking of Logical Test (TOLT), Academic Achievement in Solutions Test (sAAT), Particulate Nature of Matter in Solutions Test (sPNMT), Academic Achievement in Chemical Equilibrium Test (ceAAT), Particulate Nature of Matter in Chemical Equilibrium Test (cePNMT), Jigsaw Opinion Scale (JOS), Learning-Together Opinion Scale (LTOS), were used.The data obtained were evaluated by using descriptive statistics, one-way ANOVA, ANCOVA and, as multiple comparative tests, LSD and Bonferroni tests.According to the analyses, the results obtained from Thinking of Logical Test showed that students had common characteristics. When the scores of Thinking of Logical Test were co-varied, the co-variance analyses for sAAT and ceAAT post test showed that the effects of teaching approaches on academic achievement were significant. According to these results, it was concluded that in the teaching of solutions, the Jigsaw Technique was more effective when compared to Learning Together Technique and Traditional Method; and in chemical equilibrium unit, the Jigsaw and Learning Together techniques were more effective in relation to the Traditional method in increasing the academic achievement. In addition, according to findings from sPNMT and cePNMT, it was seen that of all the research groups on the solutions and chemical equilibrium units, the students from the groups in which the Jigsaw and Learning Together Techniques were used were more successful in the dimension of correct understanding of the particulate nature of matter.