Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampusu'ndaki Lepidoptera takımına ait türlerin belirlenmesi
Determination of Lepidoteran species in Terzioğlu Campus, Çanakkale Onsekiz Mart University
- Tez No: 177820
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFE GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Terzioglu Kampüsü, Lepidoptera, Issoria lathonia, Çanakkale, Terzioglu Campus, Lepidoptera, Issoria lathonia
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalısma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Terzioglu Yerleskesinde bulunan Lepidoptera takımına ait türlerinin belirlenmesi ve endemik tür varlıgının tespit edilmesi amacıyla 2005?2007 yılları arasında gerçeklestirilmistir. Arastırma alanı gruplara ayrılarak, bir çalısma programı yapılmıstır. Mart- Kasım ayları boyunca, haftada 4 kez arazi çıkısları gerçeklestirilmistir. Yılın diger aylarında ise, toplanan örnekler üzerinde koleksiyon ve teshis çalısmaları yogunlastırılmıstır. Örneklerin toplanmasında üç farklı yöntem kullanılmıstır. Bunlardan ilki kelebekleri ergin dönemde uçarken ya da flora üzerinden yakalamayı saglayan atrapla yakalama yöntemidir. kincisi; kelebeklerin ergin ve ergin öncesi dönemlerinin, arazide gözlem yaparak konukçu bitki türü, familyası ve nektar kaynagı olarak kullanılan bitkilerin özelliklerinin kayıt edilmesine dayanan kelebek yürümesi yöntemidir. Sonuncusu ise alaca karanlıkta ve gece aktif olan kelebek türü erginlerinin, ısık tuzakları kullanılarak yakalanmasını saglayan tuzaklama yöntemidir. Toplanan örnekler koleksiyon haline getirildikten sonra teshis edilip, etiketlenerek, Ç.O.M.Ü. Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Laboratuarı'nda bulunan kelebek müzesi dolaplarına yerlestirilmistir. Çalısma sonucunda Lepidoptera takımında bulunan 13 familyaya ait, 57 adet tür elde edilmistir; Rhopalocera alt takımı içerisinde Nymphalidae familyası en zengin tür sayısına sahiptir (23) ve bunu; Pieridae (8), Hesperidae (5), Papillionidae (4) ve Lycaenidae (4) familyaları takip etmektedir. Arastırma alanında en fazla tespit edilen türler; Pieris brassicae, P. rapae, P. napi, Colias crocea, Iphiclides podalirius, Vanessa atalanta ve Melanargia larissa'dır. Çalısmada elde edilen Leptidea sinapis (Linnaeus, 1758) türü yalnızca 2004 yılında tespit edilmisdir. Heterocera alt takımı içerisinde ise Sphingidae (5), Noctuidae (3), Saturnidae (1), Arctidae (1), Lasiocampidae (1), Thaumetopoeidae (1) ve Geometridae (1) familyalarına ait türler yakalanmıstır. Çalısmanın ikici kısmında; çalısma alanı içerisinde sınırlı bir alanda görülen Nymphalidae familyasına ait Issoria lathonia türü, laboratuar sartlarında dogal konukçusu olan Viola tricolor üzerinde yetistirilerek, biyolojik özellikleri arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine butterfly species and endemic butterfly species in Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMU), Terzioglu Campus, Çanakkale during 2005?2007. We surveyed butterflies periodically four times a week, from March to November. The collected butterflies were curated and identified during December through Feburary. We used three different methods for butterfly collection. We captured Rhopalocera adults with sweep net, butterfly walking methods were used to record all life stages of butterflies found in the research area such as host plant, nectar plants and data on caught species. The last method was the light traps which is used to collect Heterocera butterfly species. Adults were deposited in the collection of the Butterfly Museum of the ÇOMU, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection, General Entomology Laboratory. At the end of the study, in total, 57 species belonging to 13 families were recorded in the research area. Nymphalidae was the most common family, having the highest number of species (23) followed by Pieridae (8), Hesperidae (5) Papillionidae (4) and Lycaenidae (4). The most abundant species throughout the campus were Pieris brassicae, P. rapae, P. napi, Colias crocea, Iphiclides podalirius, Vanessa atalanta and Melanargia larissa. Leptidea sinapis (Linnaeus, 1758) was only captured in 2004 season. In Heterocera we also determined; Sphingidae (5), Noctuidae (3), Saturnidae (1), Arctidae (1), Lasiocampidae (1), Thaumetopoeidae (1) ve Geometridae (1) species. In the second part of the study, the species of Issoria lathonia belonging to Nymphalidae, was reared in laboratory on Viola tricolor and biological properties were determined.