Farklı katkı maddelerinin ve karışım oranlarının tarımsal sulama sistemlerinde kullanılan betonların fiziki ve mekanik özelliklerine etkileri
The effects of different additives and mixture rates on the mechanical and physical features of concrete used in agricultural irrigation systems
  1. Tez No: 177821
  2. Yazar: RAHMAN ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM YETİŞ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, İnşaat Mühendisliği, Agriculture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Sulama, Beton Deneyleri, Agrega, Concrete, irrigation, concrete test, aggregate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu arastırmada; sulama sistemlerinde kullanılan beton kaplamaların, fiziksel ve mekanik özelliklerini gelistirmek amacıyla betona farklı katkı maddelerini, degisik oranlarda katarak; bu katkıların nasıl bir etki yapacagının belirlenmesi amaçlanmıstır. Bu amaca yönelik olarak; agrega deneyleri, farklı katkı maddeleri ve karısım oranları ile hazırlanan beton harcı üzerinde taze beton deneyleri, yine aynı malzemeden hazırlanan standart beton örnekler üzerinde asagıda sıralanan ve betonun mekanik ve fiziksel özelliklerinin tespitine yönelik deneyler yapılmıstır. Hazırlanan örnekler üzerinde, agrega deneyleri, beton karısım hesabı, taze beton deneyleri, sertlesmis beton deneyleri ve beton test sonuçlarının istatistik degerlendirmesi yapılmıstır. Yapılan analizler sonucunda, kontrol grubundaki her katkı grubu için beton yası artısına karsı, mukavemet özelliklerinde artıs izlenmistir. Aynı durum bütün deneme gruplarında da izlendiginden, genel olarak beton yası arttıkça mukavemet özelliklerinin de iyilestigi söylenebilir. Katkı çesidi ve oranlardaki degisime baglı olarak, mukavemet ve su isleme derinliginde artma ve azalma yönünde degisimler gözlemlenmistir. Sıvı deterjan ve granül sabun katkılı betonların %0,05'lik oranından sonra basınç dayanımları düsmektedir. Beton yası ve kimyasal katkı oranı arttıkça, basınç dayanımının ve geçirimsizligin arttıgı söylenebilir. Belirli oranlardan sonra uçucu kül katkısının da betonun basınç dayanımını düsürdügü sonucuna varılmıstır. 28 Günlük beton örneklerinde, farklı katkı oranları için, su isleme derinligi esas alınarak geçirgenlik özelligi belirlenmistir. Burada, bütün katkı çesitleri ve oranları içinde en iyi sonuç, uçucu kül katkısının %35'lik oranında bulunmustur. Maksimum mukavemet degeri de, bu katkı türünün %15'lik oranında bulunmustur. Uçucu külün %15 oranına kadar; beton kimyasalının da, kullanım talimatındaki oranlarda katılarak elde edilen betonun, sulama sistemlerinde kanal kaplaması için uygun oldugu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to determin how the mixtures made of different additive material at different ratios effect to improve mechanical and physical features of Standard concretes used in irrigation systems. Experiments of aggregate, fresh concrete experiments upon the concrete filling to prepare with different additive material and mixture ratios even so to prepare same material upon to standart concrete models are following below. Aimed at degistration of concrete both mechanical and physical feature experiments was done. Experiments of the aggregates, calculation of concrete mixture, experiments of the fresh concrete, experiments of the harded concretes and statistical evaluation of concrete test results were carried out on the preperad samples. As a result of analyses, it was observed that there was increase in resistance features versus the increase of age of concrete in terms of per additive in control group. Because Same situation was observed in all test groups, it can be usually said that the more the age of concrete is the better resistance features are. It was observed that there was change in resistance and depth of waterproof, depending on additive kind and ratio. Pressure resistance of liquid detergent and granul soap added concrete is being declininig after the ratio of %0,05. Pressure resistance and nontransferability increase by the increase of cement age and chemical additive ratio. It could be concluded as additive the samples of volatile weak the pressure resistance of cement. Transferability feature based on waterresistance depth is determined for different additive ratios on concrete samples of 28 days. The best result among samples was found at ratio %35 of additive ashe. Maxiumum resistance was seen at ratio %15 of additive ashe. That concrete obtained by adding concrete chemicals at suggested amounth upto %15 ashe additive is reasonable can be said.