Külcüler (Bayramiç-Çanakkale) jeotermal sahasının hidrojeokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of hydrogeochemical properties of Külcüler (Bayramiç-Çanakkale) geothermal field
  1. Tez No: 177839
  2. Yazar: YASEMİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER BABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Külcüler, jeotermal, hidrojeokimya, izotop
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Külcüler Jeotermal alanı, Kuzey Anadolu Fayı'nın batı uzantıları ve Batı Anadolu Graben sisteminin birlikte etkiledigi Biga Yarımadası içinde yer alır. Çanakkale ili Bayramic ilçesinin yaklasık 17 km güneydogu kesiminde bulunan Külcüler (Bayramiç-Çanakkale) jeotermal kaynagı Biga Yarımadası'ndaki önemli jeotermal alanlardan biridir. Çalısma alanında Üst Oligosen yaslı granitik kayaçlar (Evciler Plütonu) ile Çan volkanikleri olarak adlandırılan andezit, tüf ve bazaltik birimler yer almaktadır. Granitik kayaçlar volkanik kayaçları kesmektedir. Kuvaterner yaslı alüvyon çökeller ise bu birimlerin üzerine uyumsuz bir dokanakla yerlesmistir. Çalısma alanında termal suların ortalama debisi 5 lt/sn olup yüzeye çıktıkları Külcüler köyü mevkiinde kullanıma açık olan bir kaplıca bulunmaktadır. Külcüler kaplıcasına ait kaynakların yüzeye çıkıs sıcaklıkları 28-34 0C arasında, pH degerleri 8.88-9.71 ve elektriksel iletkenlik (EC) degerleri 885-1049 ?S/cm arasında ölçülmüstür. nceleme alanındaki soguk suyun yüzey sıcaklıgı 15- 24 0C, pH degerleri 6.20-7.95 ve EC degerleri 366-1287 ?S/cm arasında degismektedir. Sıcak sular bazik karakterli olup, düsük elektriksel iletkenlikleri akifer ile uzun süre temasa geçmediklerini göstermektedir. Külcüler jeotermal sahasındaki sıcak su kaynaklarının ısıtıcı kayacı inceleme sahasının kuzeybatısında yüzlek veren granitoyidlerdir. Akifer kayacını ise kaplıcanın güneydogusunda mostra veren bol kırıklı çatlaklı volkanik kayalar olusturmaktadır. Elde edilen veriler piper ve schoeller diyagramlarına yerlestirildiginde sıcak suyun Na-SO4, soguk suyun Ca-HCO3 bakımından zengin oldugu saptanmıstır. Sıcak sular, oksijen-18 (18O) ve Döteryum (D) içeriklerine göre beslenme alanlarının aynı, sıg dolasımlı, meteorik su bilesimindedir. Trityum (T) izotopu analiz sonuçlarına göre ise sıcak suların 50 yıldan daha yaslı oldugu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Külcüler geothermal area, which is affected by the North Anatolian Fault?s western extensions and West Anatolian Graben systems, is located in Biga Peninsula. Külcüler (Bayramic-Çanakkale) geothermal spring, located approximately 17 km southeast of Bayramiç, is one of the important geothermal areas in Biga Peninsula. The lithologic units in the study area consist of granitic rocks (Evciler Plutonic) and Çan volcanic units which are upper Oligocene age. The Evciler unit mainly consists of granite. The Çan units consist of andesite, tuff and basalts. Granite rocks intersect volcanik rocks. Quaternary alluvium overlies these units unconformably. The average discharges of the thermal waters in study area are 5 lt/sec. They form a thermal bath at the Külcüler village where they discharge at the surface. The surface temperature of Külcüler spring?s are between 28-340C, pH values are 8.88-9.71 and electrical conductivity (EC) values are 885-1049 ?S/cm. The surface temperature of the cold water springs in the study area changes between 15- 240C, pH values 6.20-7.95 and electrical conductivity values 366-1287?S/cm. Hot water springs have basic character, and low electrical conductivy shows that they are not reacted with aquifer for a long time. The hot resources of geothermal area are granodiorite that is identified by outcrops in the northwest of study area. The reservoir rocks are volcanic which crop out in the southeast of the Külcüler hot spring where they contain many cracks. When results are plotted on piper and Schoeller diagrams it seen that hot and cold waters are enriched with Na-SO4 and Ca-HCO3, respectively. Thermal waters have the same recharge area, shallow circulation and meteoric in origin as depicted by their Oxygen 18 (18O) and Deuterium (D) contents. Tritium (T) isotope analysis results showed that hot waters are older than 50 years.