Çanakkale şehir merkezi sismik mikrobölgelendirmesi
Seismic microzoning of Çanakkale city center
  1. Tez No: 177840
  2. Yazar: ALPER DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hakim titreşim periyodu, Mikrotremor, Özdirenç, Ters çözüm, Zemin büyütmesi, Inversion, Microtremor, Predominant vibration period, Resistivity, soil amplification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu sismik mikrobölgeleme çalışmasında, 46 istasyondaki elektrik özdirenç ve 44 istasyondaki mikrotremor ölçümleri ile yüzey jeolojisinin elektriksel ve dinamik özellikleri belirlenmiştir. Her bir özdirenç istasyonu bir boyutlu ters çözüm tekniğiyle değerlendirilmiş ve sonrasında farklı derinlikler için yer elektrik kesitleri oluşturulmuştur. Doğru akım özdirenç yöntemi sonucunda, çalışma alanının batı kesimlerinde Sarıçay havzası ile Çanakkale boğazı arasında kalan kısımda yüksek özdirençli birimlere rastlanmıştır. Bölgenin doğusuna gidildikçe azalan özdirenç değerleri havza içinde alüvonal tabakaları işaret etmektedir. Diğer yandan, mikrotremör ölçümlerine uygulanan bazı veri işlem aşamaları sonrasında her istasyon için hakim titreşim periyotları ve zemin büyütme değerleri hesaplanmış ve dağılım haritası oluşturulmuştur. Mikrotremor çalışmaları sonucunda çalışma alanının hakim titreşim periyodunun 0.15-1 sn. aralığında değiştiği özellikle Sarıçay havzasının merkezinde ve güney kısımlarında alüvyonu temsil eden 0.5-1 sn.'lik değerler aldığı görülmektedir. Bununla yanında, çalışma alanın yüksek topoğrafyalı ve nispeten yaşlı birimleri barından kuzey kesimlerinde, sıkı ve sağlam birimleri temsil eden küçük periyot değerleri gözlenmektedir. Bölgede açılmış bazı sondaj kuyularında gözlenen ve S dalgası hız bilgisi ile hakim titreşim periyotlarının birlikte kullanılması temeline dayanan Kanai formülü ile hesaplanan alüvyon kalınlıkları arasındaki uyumu vurgulamak amacıyla karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda alternatif yerleşim alanlarının araştırılması veya olumsuz zemin koşullarına karşı birtakım zemin iyileştirme tekniklerinin uygulandıktan sonra yapılaşmaya gidilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this seismic microzoning study, electrical and dynamic properties of surface geology are determined by electrical resistivity at 46 stations and microtremor measurements at 44 stations. Each resistivity station was processed by one-dimensional inversion technique and represented the resistivity distribution as Pseudo three-dimensional volumetric resistivity depth slices. Interpretation of direct current resistivity data presents that a resistive structure (~150 ohm-m) exists between Çanakkale strait and Sarıçay basin, extending towards western part of the study area. The resistivity values decrease towards the eastern side points out the general properties of alluvial deposits. On the other hand, subsequent to application of some signal processes to microtremor measurements, fundamental vibration periods and soil amplification factors were determined for the each station and shown as distribution map. Predominant vibration periods were determined in the range of 0.15-1 sec. and the periods with the value between 0.5 and 1 sec., which point out soft alluvial layers, observed in the middle and south part of the Sarıçay basin. Additionally, small period values were observed at the northern side, where topography is high and consist of older geological units than alluvium, and this indicates relatively compact zones. That can be said, calculated soil amplification factors have a good agreement with the predominant period values. However, by the aim of attracting attention to good correlation of alluvial depths, a comparison was carried out between calculated depending on common usage of fundamental vibration period of soil and s wave velocity information by the equation of Kanai and observed sounding logs. In the light of results of study, it is strongly suggested to research alternative settlement areas or apply ground improvement techniques in case of unfavorable ground conditions in the planning level of engineering structures.