Batı Karadeniz (Kefken-Çatalzeytin)'den avlanan beyaz kum midyesi, Chamelea gallina (L.,1758)'nin avcılığı ve büyüme performanslarının belirlenmesi
Investigation of fisheries and growth performance of clam Chamelea gallina (L., 1758) from West of Black Sea, (Kefken,Çatalzeytin), Turkey
  1. Tez No: 177843
  2. Yazar: ARMAĞAN DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİNER TUNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Chamelea gallina, beyaz kum midyesi, biyometrik ölçüm, Chamelea gallina, striped venus, biometric parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Ekim 2005-Nisan 2006 av sezonunda avcılığa açık bölgelerden ( Kefken, Doğanyurt, Kurucaşile, Çatalzeytin, Cide, İnebolu) örneklenen 1640 adet Chamelea gallina bireyinin biyometrik özellikleri incelenmiştir. İncelenen tüm bireylerde ortalam boy 19,35 olarak saptanmıştır. Bireylerin aylık boy ortalamaları Ekim 2005'de 20,44 mm, Kasım 2005'de 20,16 mm, Aralık 2005'de 18,35 mm, Ocak 2006'da 18,73 mm, Şubat 2006'da 18,22 mm, Mart 2006'da 19,35 mm ve Nisan 2006'da 20,07 mm olarak ölçülmüştür. En büyük boy değeri 29,0 mm, en küçük boy değeri ise 11,0 olarak tespit edilmiştir. En çok görülen boy frekansının %85,67 ile 16-22 mm arasındaki bireylere sahip olduğu saptanmıştır. En çok görülen genişlik frekansının ise %21,65 ile 17 mm genişlikteki bireylere ait olduğu görülmüştür. Total ağırlıkları incelendiğinde en küçük değer 0,353 gr, en yüksek değer ise 6,757 gr olarak tespit edilmiştir. En yoğun ağırlık değeri % 80,24 ile 1-2,5 gr arasında bulunmaktadır. C.gallina'nın `boy-genişlik', `boy-kalınlık', `total ağırlık- et ağırlık' değerleri arasındaki ilişkilerin doğru orantılı olduğu, `boy-total ağırlık' ve `boy-et ağırlığı' değerleri arasında ise üssel bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizi yapılan değişkenlerin arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü tespit için korelasyon analizleri yapılmıştır. Tüm değişkenler arasındaki korelasyon katsayısının 0,66-0,92 arasında olduğu saptanmıştır. Değişkenler arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the biometric parameters were examined of the specimen which sampled from open areas ( Doğanyurt, Kurucaşile, Kefken, Çatalzeytin, Cide, İnebolu) for 1640 Chamelea gallina, fishery during the October 2005- April 2006. Average lenght of examine all individual are been determinated 19,37. The mean lenght of C.gallina was mesaured 20,44 mm in October 2005- 20,16 mm in November 2005- 18,34 mm in December 2005- 18,73 mm in January 2006- 18,22 mm in February 2006-19,35 mm in March 2006 and 20,07 mm April 2006, respectively. The maximum and minumum lenght values were determinted as 11,0 mm and 29,0 mm, respectively. The maximum lenght frequency of individuals was % 85,67 with 16-22 mm. The maximum width frequency of individuals was % 21,65 with 17 mm. The total weight of C.gallina individuals maximum value 6,757 gr and minumum valve 0,373 gr. Maximum density of total weight distribution were between % 80,24 with 1 and 2,5 gr. The investigation, between `lenght- widht?, `length-thickness?, `total weight- meat weight? relationships were linears, where as ` lenght-total weight?, `lenght-meat weight? the relationships between were exponential. Correlation analysis biological parameters of C.gallina were positive and strong ranged between 0,66-0,92.