Kurt delikleri, karanlık enerji ve madde ilişkileri
Wormholes, dark energy and matter relations
- Tez No: 177844
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurt Delikleri, Enerji-Momentum Dağılımları, Genel Relativite ve Teleparalel Gravitasyon Teorisi, Gödel Evreni, Karanlık Enerji, Wormholes, Energy-Momentum Distributions, General Relativity and Teleparallel Gravity, Gödel Universe, Dark Energy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, öncelikle farklı iki uzay-zamanı bir köprü gibi birleştirebileceği düşünülen kurt delikleri ile ilgili genel bilgi verilmiştir. Sonra, gravitasyon teorilerinin temel problemlerinden biri olan enerji-momentum tanımlamaları kullanılarak, genel relativite ve teleparalel gravitasyon teorileri çerçevesinde bazı kurt deliklerine ait enerji-momentum dağılımları hesaplanmıştır. Ayrıca karanlık enerji adaylarından olan hayalet (phantom) enerjili ve Chaplygin gazlı domain wall'lar, genel relativite çerçevesinde statik Gödel evreninde incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar dönen kurt delikleri ile karşılaştırılarak, iki uzay arasındaki bağlantıyı sağlayabilen Gödel-tipi kurt delikleri elde edilmiş ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, general information about the wormholes which connect two different space-times regions as a bridge has been given. Then, the energy-momentum distributions of the various wormholes have been obtained by using the energy-momentum prescriptions in the general relativity and teleparallel gravity, one of the more fundamental problems of today physics. Also, Domain walls with Chaplygin gas and phantom energy which are the candidates of the dark energy have been investigated in the Gödel universe in terms of general relativity. Comparing the obtained solutions with the rotating wormoles, Gödel-type wormholes which may connect two universes have been obtained and the results have been discussed.