Bazı şaraplık üzüm çeşidi çekirdeklerinin yağ içerikleriyle yağ kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of oil content and oil quality properties of some wine grape varieties seeds
  1. Tez No: 177848
  2. Yazar: ABDULLAH USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER DARDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm çekirdeği, cibre, yağ asitleri kompozisyonu, doymamışlık
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma 2004- 2005 yılları arasında yapılmış olup, araştırmada pres sonrası şaraphane atığı olarak ortaya çıkan cibrelerden (kabuk, çekirdek) elde edilen üzüm çekirdeklerinin yağ asitleri kompozisyonlarının incelenmesi, yağ kalitesinin belirlenmesi, bu atık materyalin alternatif kullanım olanaklarının araştırılması ve bu kullanım alanlarıyla şarap üretim masraflarının önemli ölçüde düşürülebileceğinin belirtilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yöresel ve yabancı toplam 12 farklı şaraplık üzüm çeşidi çekirdekleri kullanılmış, çekirdeklerin pomolojik özellikleri incelenerek, her bir çeşidin tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yağ asidi kompozisyonları bulunmuş ve üzüm çekirdeği yağının doymamışlık oranı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; üzüm çekirdeklerinde, % 6.5-8.40 palmitik, % 3.07-3.86 stearik, % 11.62-16.10 oleik, % 72.50-77.59 linoleik, % 0.10-0.68 araşidik, % 0.11-0.46 linolenik asit içeriği bulunmuştur. Üzüm çekirdeği yağının doymamışlık oranı ise % 88.10-90.12 olarak saptanmıştır. Bu sonuçlar üzüm çekirdeği yağının yüksek esansiyel yağ içeriği açısından diyetlerde bulunması gereken önemli bir besin kaynağı olduğunu ve bu atık materyalin değerlendirilmesinin şarap üretim masraflarının düşürülmesi açısından önemli bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out between 2004-2005 years and it was aimed to determine the fatty acid compositions of grape seeds which were provided from the pulp residue material after pres (skin, seed) in the wineries , grape seed oil quality properties beside, to investigate the alternative usage possibilities and to show the possibilities of decreasing winemaking costs because of evaluation this winery waste material. 12 traditional and foreign wine grape varieties were used in the research and pomological features of the grape seeds were obtained. İn addition, fatty acid compositions of grape seeds were determined according to randomized plot design with 3 replications and the degree of unsaturation of different grape seed oil was obtained. According to the results; 6.5 - 8.40 % palmitic, 3.07 - 3.86% stearic, 11.62 - 16.10 oleic, 72.50 - 77.59 % linoleic, 0.10 - 0.68 % arachidic, 0.11 - 0.46 % linolenic acids were obtained in grape seeds respectively. The degree of unsaturation of grape seed oil was ranged between 88.10 - 90.12 %. These results prove that grape seed oil has to be an important nutrient material in diets because of its high content of essential fatty acids and finally evaluation of this winery waste material will be an important alternative source for decreasing wine production costs. Keywords : Grape seed, pulp residue, fatty acid composition, degree of unsaturation.