Dereyalak Köyü (Eskişehir) çevresindeki agat ve opal oluşumlarının jeolojisi ve ekonomik önemi
Geology and economic of the agate and opals of dereyalak (Eskişehir)
  1. Tez No: 177858
  2. Yazar: UĞUR ARZOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agat, opal, kalsedon, kuvars, ornatma, manyezit, sepiyolit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalısması Eskisehir li nönü lçesinin güneyinde yer alan Dereyalak Köyü çevresinde yataklanan dendritli agat ve opallerin mineralojik-petrografik incelemelerini ve ekonomik önemini kapsamaktadır. Dereyalak Köyü'nün KB'sında yer alan volkanojenik çakıltasları yaklasık KB-GD dogrultusunda uzanmaktadır. Bu birimler içinde yer alan dendritli agatlar dagınık ve düzensiz nodüller halinde yataklanmıstır. Dereyalak Köyü KB'sında yaklasık 1,5 km devam eden volkanojenik çakıltası biriminin kalınlıgı yaklasık 5 - 25 m'dir. Bu çakıltasları içinde birbirinden bagımsız nodüller halinde yataklanmıs dendritli agatların büyüklükleri 5cm-30cm arasında degismektedir. Yapılan mineralojik analiz sonuçlarında ana mineraller tridimit, kristobalit, kuvars ve genel kompozisyonun Opal-CT fazına yakın oldugu tespit edilmistir. Arazi çalısmaları ve elektron mikroskop analiz sonuçları, bölgede yaygın olarak gözlenen yumrulu sepiolitlerin silisli çözeltilerle ornatılarak, dendritli agatlara dönüstügü ile ilgili önemli ipuçları vermistir. Sahada, bu güne kadar ekonomik olarak düzenli bir agat üretimi yapılmamıstır. Birimin yayılımı ve agatların piyasa degeri göz önüne alındıgında, önümüzdeki yıllarda sahada ciddi yatırımlar yapılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerns the mineralogical-petrographical research and economic importance of dendritic agate and opals located at Eskisehir ? nönü? Dereyalak village. The volcanogenic conglomerates at NW of Dereyalak village crop out nearly at the NW - SE direction. These units contain dendritic agates and shows an irregular distribution pattern. The thickness of volcanogenic conglomerates at NW of Dereyalak village is approximately 5 - 25m. The size of dendritic agate nodules located in conglomerate units is about 5cm to 30cm. Based on the mineralogical analyses, main mineral paragenesis can be formulated as tridymite - cristobalite - quartz and general composition found to be close to Opal-CT phase. Geological field works and especially electro-microscope observations gave some clues about agate origin. After many mineralogical petrographical researches, we can probably consider as a replacement formation of agate after magnesite-sepiolite into dendritic agate by highly active silica solutions. Recently there is no economic agate production in this region. Concerning the size of reserves and the market value of agates, it is highly suggested to have serious investment interests for near future. Keywords : Agate , opal, chalcedony, quartz, silica, replacement, magnesite, sepiolite.