Akşehir-Eber kapalı havzasının herpetofaunası
Herpetofauna of the Akşehir-Eber endoreic basin
  1. Tez No: 177859
  2. Yazar: DURMUŞ CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. C. VAROL TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Akşehir-Eber Kapalı Havzası, Herpetofauna, Amfibi, Reptil, Taksonomi, Ekoloji, Dağılış, Akşehir-Eber Endoreic Basin, Herpetofauna, Amphibians, Reptiles, Taxonomy, Ecology, Distribution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Akşehir-Eber Kapalı Havzası'nın amfibi ve reptil faunasının ortaya çıkarıldığı bu araştırmada, 2006 yılı Mart-Eylül ve 2007 yılı Mart-Mayıs aylarında araziden toplanan örneklerin pholidosis, renk-desen, vücut ölçüm ve oranları gibi morfolojik karaterleri incelenmiş, daha önce yapılmış çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda elde edilen türlerin ve bazı biyotopların renkli fotoğrafları çekilerek gösterilmiş, sayılarak veya ölçülerek bulunan verilerden bazıları ise Tablo ve şekillerle açıklanmıştır. Bu araştırmada Akşehir-Eber Kapalı Havzası'nda 11 amfibi ve reptil familyasından 29 tür tespit edilmiştir. Bu türlerin 5 tanesi kuyruksuz kurbağa, 2 tanesi kaplumbağa, 9 tanesi kertenkele ve 13 tanesi yılan grubuna dahildir. Ophisops elegans macrodactylus ve Ophisops elegans centralanatolia alttürlerine ait örnekler ile bu iki alttürün ara populasyonlar oluşturduğu düşünülen örnekler Ortaköy-Tuzlukçu civarında sympatrik olarak bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca daha önceden yapılan çalışmalarda tespit edilen türlere ek olarak Platyceps najadum, Haemorrhois nummifer türleride bu bölgede bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the amphibian and reptilian fauna of Akşehir-Eber Endoreic Basin was investigated. The specimens were collected March-September 2006, March-May 2007 and examined morphologically in terms of pholidosis, body measurements, respective ratios, coloration and pattern. Subsequently, results were compared with other similar studies. The colorful pictures of the biotops were taken and countable or measurable characters were presented in either tabulated or pictured format. A total of 5 amphibians and 24 reptiles were determined in The Akşehir- Eber Endoreic Basin. Of these species, 5 are anurans, 2 are tortoise, 9 are lizards and 13 are snakes. The specimens belong to Ophisops elegans macrodactylus, Ophisops elegans centralanatolia and the specimens which are assumed interpopulations of these subspecies are found as sympatrically in around Ortaköy and Tuzlukçu villages. Two snake species which are Platyceps najadum and Haemorrhois nummifer are recorded in the study area in addition to previous records.